Vrućina ne jenjava – ne izlazite ako ne morate!

19:40h
0
vrucina-sunce
Ilustracija // Foto: arhiva

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Koprivnicu i idućih nekoliko dana očekuju velike vrućine. Svojevrsno osvježenje moglo bi se pojaviti tek u četvrtak u obliku kiše i temperature od “samo” 31 °C.

Ponovo ponavljamo kako je osnovna preporuka da se ovih dana klonite vrućine. Izbjegavajte izlaske u najtoplijem dijelu dana, naporan fizički rad i nikako ne ostavljajte kućne ljubimce ili djecu zaključane u vozilu.


Hladite svoj dom – sobna temperatura trebala bi biti ispod 32°C danju i 24°C noću. Na prozore u koje upire sunce stavite zastore i spustite rolete, a prozore zatvorite kako vrući zrak ne bi ulazio. Noću, kada je zrak hladniji, prozori i rolete se mogu otvoriti.

Pijte dovoljno tekućine i tuširajte se mlakom vodom. Preporučljivo je nošenje lagane svijetle odjeće od prirodnih materijala i izbjegavanje alkohola, napitaka s previše kofeina i šećera i hrane bogate bjelančevinama (meso, mliječni proizvodi, mahunarke, žitarice…).

Posjetite i obitelj, prijatelje, susjede koji većinu vremena provode sami. Ukoliko osjećate loše u hladnoj prostoriji izmjerite temperaturu te popijte vodu ili voćni sok. Ukoliko bi se teškoće nastavile, savjetujte se s liječnikom ili, ukoliko je situacija hitna, nazovite 194 ili 112.

čitam...