17.9 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

WWF: Vlažna staništa štite nas od razornih poplava
W

Ne propustite

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi skrenuti pozornost na njihov izniman značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude.

Tijekom posljednjih stoljeća isušeno je i izgubljeno više od 90 % vlažnih staništa Europe. WWF ulaže velike napore za njihovo očuvanje pošto su upravo vlažna staništa ta koja nas štite od razornih poplava s kojima smo se imali priliku susresti više puta tijekom zadnjeg desetljeća.

WWF u suradnji s drugim nevladinim organizacijama vodi inicijativu očuvanja “Europske Amazone”, tj. budućeg pentalateralnog UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere koji obiluje upravo takvim staništima.

“Europska Amazona” prekriva područje Mure, Drave i Dunava na granici između Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije. Vlade pet zemalja zalažu se za osnivanje UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere pošto su prepoznale važnost očuvanja prirode i biološke raznolikosti tog područja. Mreža više od 10 zaštićenih područja unutar 1 000 000 ha površine prekograničnog rezervata biosfere uvelike doprinosi zaštiti od poplava.

Prirodne rijeke svojim meandriranjem stvaraju područja koja su tijekom poplava u mogućnosti primiti iznimno velike količine vode. Kanaliziranjem rijeka smanjujemo dužinu rijeke i onemogućujemo njenu sposobnost meandriranja. To je također jedan od razloga radi kojeg gubimo vlažna staništa te time i prirodnu sposobnost rijeke da nas zaštiti od poplava.

Područje Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav prepoznato je od strane međunarodne zajednice kao područje iznimne prirodne vrijednosti te je ulaskom u Europsku uniju proglašeno područjem Natura 2000. Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju prihvatila provedbu Direktive o pticama, Direktive o staništima i Okvirne direktive o vodama, koje nalažu da se treba zaštititi to područje te očuvati njegova biološka raznolikost.

“Očuvanje vlažnih staništa nije neophodno samo za biljne i životinjske vrste, već i za čovjeka”, ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adria. “Vlažna staništa pružaju nam i atraktivan prostor za rekreaciju, kao i bolju kakvoću vode koju pijemo a neposredno utječu i na ublažavanje klimatskih promjena. Čuvajmo naša vlažna staništa kako bi na kraju očuvali sami sebe!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Trenutak nepažnje u Reki

Kombijem 26-godišnjak “naguzio” drugi kombi, oba vozača ozlijeđena

Lake tjelesne ozljede dvojice vozača epilog su jučerašnje prometne nesreće u Reki u kojoj su se sudarila dva kombija. Kako...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×