MINISTAR HORVAT POSJETIO ŽUPANIJU

“Za dva mjeseca počinje ukidanje parafiskalnih nameta”

12:04h
0
Ministar Darko Horvat i župan Darko Koren // Foto: Goran Generalić
Ministar Darko Horvat i župan Darko Koren // Foto: Goran Generalić

Kako bismo HBOR približili poduzetnicima i omogućili im jeftine kredite na razini tri posto kamata, planiramo diljem Hrvatske otvoriti nekoliko poslovnica.

Ministarstvu poduzetništva i obrta prioritet je što prije otvoriti se poduzetnicima u realnom sektoru i biti njihov servis, bez obzira što trebaju, od obične informacije, preko pomoći pri osmišljavanju projekata, do apliciranja na natječaje fondova za novčana sredstva, rekao je prilikom posjete Koprivničko-križevačkoj županiji ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.
Dodao je i kako će se njegovo ministarstvo ovih dana baciti u koštac s parafiskalnim nametima koji opterećuju poduzetnike. Analiza nameta trebala bi biti gotova za dva mjeseca, nakon čega slijedi odluka ministarstva koji od njih će se ukinuti, a koji smanjiti.


U prostorijama Županije, gdje ga je primio župan Darko Koren, ministar Horvat pohvalio je investicije koje se u ovome trenutku odvijaju na njezinu području.

– Bio bi grijeh ne doći u županiju u kojoj su aktualne privatne investicije teške 670 milijuna kuna, one u javnom sektoru preko milijarde, dok državne investicije iznose dvije milijarde kuna – rekao je Horvat te dodao kako je sa županom Korenom razgovarao o gospodarstvu na području županije te mu predstavio što ministarstvo planira do kraja godine, istovremeno osluškujući potrebe ovoga kraja.

– Kako bismo Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) približili poduzetnicima i omogućili im jeftine kredite na razini tri posto kamata, čemu treba dodati subvenciju kamata od strane lokalnih jedinica, planiramo diljem Hrvatske otvoriti nekoliko poslovnica, kako korisnici ne bi morali putovati u Zagreb – najavio je ministar Horvat. Jedna od njih trebala bi biti i u Koprivnici.

Govoreći o natječajima, na kojima su, kako je rečeno, po “čudnim” kriterijima u proteklo vrijeme velika sredstva za projekte dodljeljivana tek nekolicini poduzetnika, Horvat je najavio određene promjene kako bi širi krug poduzetnika ostvario to pravo. Također, natječaji će se sve manje oslanjati na sredstva državnog proračuna, a sve više na sredstva strukturnih fondova odnosno novca iz EU.

Poduzetnici na susretu s ministrom // Foto: Goran Generalić
Poduzetnici na susretu s ministrom // Foto: Goran Generalić

Ministar Darko Horvat susreo se i s poduzetnicima s područja Koprivničko-križevačke županije, prije posjete tvrtkama Hangar 18 i Vemo trade.

– Od susreta s ministrom očekujemo informaciju o mjerama Vlade u vezi poticaja i potpora, kako bismo lakše poslovali. Najavljeno smanjenje parafiskalnih nameta pozdravljamo te predlažemo da se dio njih veže uz promet odnosno poduzetničku aktivnost pravne osobe. Državu treba platiti, ali davanja ne bi trebala biti fiksna, nego pratiti dobit – rekao je Mario Kralj, vlasnik poduzeća Hangar 18 te dodao kako bi ono što poduzeće da lokalnoj samoupravi, ona to trebala vratiti u gospodarstvo, a ne iskoristiti za vlastitu potrošnju.

čitam...