Ovu biljku mnogi smatraju korovom, no zapravo je nevjerojatno zdrava. Tušanj, tušt ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma.
Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima…
Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra, piše 24sata.
Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled. Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati.
Evo 8 razloga za uključivanje tušta u vašu prehranu:
- Omega-3 masne kiseline – tušt je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina bitnih za zdravlje mozga i srca. Ako ste vegan, ovo je jedan od najboljih izvora koje ćete pronaći.
- Antioksidansi – tušt je pun antioksidansa, poput glutationa koji štiti stanice od oštećenja i usporava starenje.
- Minerali – dobar je izvor kalcija, magnezija, kalija, željeza, fosfora, mangana, bakra, folata i selena, koji su neophodni za dobro zdravlje.
- Vitamin C – izvrstan izvor ovog vitamina za jačanje imuniteta.
- Beta-karoten – bogat je i beta-karotenom, koji većini nas ozbiljno nedostaje.
- Melatonin – tušt je rijedak biljni izvor melatonina, hormona ključnog za regulaciju sna.
- Snižava kolesterol – sadrži betalain, antioksidans koji sprječava kolesterol da ošteti krvne žile i pozitivno utječe na razinu LDL kolesterola.
- Triptofan – sadrži ovu važnu aminokiselinu koja regulira raspoloženje i bori se protiv depresije.