5.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Bankarske analitičare ne zabrinjava 1,5 milijardi kuna kreditne zaduženosti Podravke
B

Ne propustite

Podravka je u samo tri godine, od 2006. do 2009., za 100% povećala svoju zaduženost, odnosno 833 milijuna na milijardu i 700 milijuna kuna, objavio je nedavno jedan dnevni list pozivajući se na podatke iz dokumentacije za skorašnju Skupštinu dioničara.

Miroslav Vitković, predsjednik Podravkine Uprave, rekao nam je, odgovarajući na pitanje koliko je istine u toj informaciji te je li točno da zaduženost nije povećana zbog akvizicija nego rasipništva njegovih prethodnika Zdravka Šestaka i Darka Marinca, da se na tu temu ne može gledati crno-bijelo te da je propusta bilo, ali ni približno u razmjerima na koje se alaudira u članku.

– Podravka se najviše zaduživala zbog preuzimanja drugih tvrtki, pa je u spomenutom razdoblju kupila brandove Lero i Eva, tvrtke Varzivko u Poljskoj, Čokolešnik … Samo na Belupovu kupnju tvrtke Farmavita otišlo je 200 milijuna kuna. Uz to, otvorili smo nove tvornice Vegete, dječje hrane, obnovili pogone u Lipiku i uložili u druge projekte te nadoknadili 500 milijuna kuna pada prometa zbog raskida suradnje s Nestleom.

Vitković je priznao da je bilo i poslovnih poteza koji nisu rezultirali očekivanim prihodima, no tvrdi da je to uobičajeno u poslovnom svijetu. Naglasio je da je prošle godine dug Podravke smanjen sa 1,7 na 1,5 milijardi kuna te da tvrtka po međunarodnim standardima nije prezadužena, već naprotiv. Također, priznao je da je u poslovnim odlukama njegovih prethodnika bilo velikih pogrešaka:

– Novac je pogrešno trošen kad je riječ o agencijama i konzultima, jer su angažirani zbog privatnih interesa, njihove usluge su koštale desetke milijuna kuna i nisu rezultirale nikakvim pomakom na bolje. Dio novca je “ispario” i zbog, primjerice, kredita SMS-u, no druge malverzacije nisu plaćane tim sredstvima nego prihodima iz redovnog poslovanja. Uostalom, svi krediti Podravke su bili odobreni od strane Nadzornog odbora, što također potvrđuje da novac nije rasipan.Miroslav Vitković, predsjednik Podravkine Uprave. Foto: Marijan Sušenj

Vitkovićevu tvrdnju da Podravka nije prezadužena tvrtka potvrdilo je u posljednjem broju jednog od najpriznatijih poslovnih mjesečnika desetak međunarodnih analitičara iz bankarskog sektora. Oni tvrde da 280 milijuna kuna “težak” pokušaj dijela bivše Uprave da tvrtku preuzmu njezinim novcem nije bacio Podravku na koljena te da je ona i dalje solventna i likvidna te da je u usporedbi s prehrambenim kompanijama u međunarodnom okruženju daleko od prezaduženosti. Podravka je, naime, zadužena za 54% svoje vrijednosti, a konkurencija u prosjeku za 60%. Također, analitičari tvrde da zbog biznisa kojim se bavi može podnijeti znatno veći dug, no problem je što ga otplaćuje po znatno nepovolnijim uvjetima od konkurencije, nije na njezinoj razini profitabilnosti jer ne reže troškove poslovanja i morat će se vrlo brzo restrukturirati te prijeći na tržišno poslovanje bez utjecaja politike.

Vitković je na kraju naglasio da je puno negativnosti izrećenih u posljednje vrijeme u javnosti samo posljedica želje pojedinih interesnih skupina da “zamute vodu” katastrofičnim izjavama i tako osiguraju lako i jeftino preuzimanje Podravke, pri čemu se izostavlja da najveća hrvatska prehrambena kompanija posluje odlično, novac za osobne dohotke je redovito unaprijed osiguran, a ove godine njezin dug biti smanjen za 100 milijuna kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Fešta

[FOTO/VIDEO] KONCERT ZA PAMĆENJE Jole napunio dvorište Starog grada, Đurđevčani pjevali sve hitove

"Nosi mi se bijela boja", "Tijelo ko remek djelo" samo su neki od hitova popularnog Joleta koji su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×