GODINA ČITANJA

Za promicanje čitanja u međunarodnom eTwinning projektu dobili nacionalnu oznaku kvalitete

Središnja aktivnost projekta bila je predstavljanje odabranog pjesnika ili pisca i čitanje njihovih djela.

14:25h
0

Početkom nastavne godine završen je međunarodni eTwinning projekt “LEARN – Languages are Easy with Active Reading and Narration” u kojem su sudjelovali učenici 1. B razreda Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica i učenici koji su pohađala dodatnu nastavu engleskog jezika Osnovne škole “Braća Radić” iz Koprivnice. Navedeni projekt u listopadu je primio eTwinning nacionalnu oznaku kvalitete za provedene aktivnosti.

Ciljevi projekta vezani su za promicanje čitanja kao nezamjenjive metode učenja jezika. S obzirom na to da je 2021. proglašena godinom čitanja u Republici Hrvatskoj, provođenje projekta nadovezuje se na druge događaje kojima se potiče čitanje. Također, zbog nemogućnosti provođenja projektnih aktivnosti koje uključuju putovanja učenika i nastavnika, eTwinning projektom sudionici su se mogli povezati, komunicirati i razvijati svoje digitalne vještine s vršnjacima iz europskih zemalja. Učenici zemalja sudionica predstavili su sebe i svoju školu, svladali “netiquette” – pravila uljudnog ponašanja na Internetu te osmislili i odabrali projektni logo. Video pozivima upoznali su se s učenicima iz drugih zemalja i saznali više o njihovom načinu života te njihovim stavovima prema čitanju.

Središnja aktivnost projekta bila je predstavljanje odabranog pjesnika ili pisca i čitanje njihovih djela naglas te objava zbirke prezentacija i snimki čitanja na portalu za učenike i nastavnike Europske unije – eTwinning.

Projekt su osmislili nastavnici škola iz Hrvatske, Španjolske, Latvije, Poljske, Turske i Italije, a koordinatorice za hrvatske škole bile su nastavnice Martina Grgac i Ana Jelić.