26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
velika stvar

Za vrtić u Herešinu i na Bajeru dobili 24 milijuna kuna, Jakšić: Ovo je ‘al pari’ Podolicama, u Koprivnici se na duži period neće raspravljati ima li ili nema mjesta u vrtiću
Z

Sigurno je da će Herešin ići brže i prije s obzirom da za njega već imamo i građevinsku dozvolu dok Bajer tek ide u projektiranje, nadam se da će kroz dvije godine i jedno i drugo biti gotovo - kazao je gradonačelnik

Ne propustite

Dojmovi oko izgradnje škole na Podolicama još se pošteno nisu ni slegli, a pred koprivničkom gradskom upravom dva su nova projekta, po značaju uz bok izgradnji spomenute osnovne škole. Naime, među brojnim jedinicama lokalne samouprave koje su se uspješno prijavile na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja našao se i Grad Koprivnica koji je u ovu priču ušao u partnerstvu s Općinom Koprivnički Bregi.

Koprivnica je na poziv resornog Ministarstva prijavila projekt izgradnje vrtića u Herešinu i na Bajeru te je za njih dobila 24 milijuna kuna.

– Kad smo otvarali školu rekli smo da je ona višedesetljetni projekt i tu se postavilo pitanje što nakon toga. Ovo je ‘al pari’ Podolicama i ne da Koprivnica jako diže svoj standard nego će biti prepoznata i puno šire nego što su granice našeg kraja i regije – naglasio je danas na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Mišel Jakšić.

Prema procijeni, radovi na vrtićima koštat će oko 40 milijuna kuna, no danas je s tim ciframa bilo nezahvalno licitirati s obzirom na stalno gibanje cijena u građevinskom sektoru.

Projektima će se riješiti pitanje smještaja za 300-tinjak mališana, ali ne samo koprivničkih nego i mališana partnera s područja Koprivničkih Bregi.

heresin vrtic
Budući izgled vrtića u Herešinu // Grad Koprivnica

Za vrtić u Herešinu već postoji i građevinska dozvola. Objekt je predviđen za tri odgojne skupine odnosno 50-ak mališana, a njegova gradnja sufinancirat će se s nešto manje od četiri milijuna kuna. Vrtić Bajer gradit će se uz pomoć 20 milijuna bespovratnih sredstava, a budući će objekt biti dovoljan za prihvat 14 mješovitih odgojnih skupina, odnosno 250-260 djece.

Dodajmo k tome da je Herešin već ‘ful’ pokriven sa svom potrebnom infrastrukturom, dok će na Bajeru biti određenih zahvata.

– Ovo su dva sjajna projekta. Nešto što je Koprivnici jako potrebno, a čime ćemo dramatično podići nivo. Osim snažnog dizanja standarda u Koprivnici se više neće na duži period raspravljati ima li mjesta u vrtiću ili nema – istaknuo je Jakšić te dodao kako o kvaliteti pripreme prijave i same ideje najbolje govori činjenica da je Koprivnica za dva projekta dobila više novaca nego Grad Split.

Gradonačelnik danas nije bio spreman licitirati s rokovima gradnje, a više će biti poznato nakon potpisa ugovora.

– Sigurno je da će Herešin ići brže i prije s obzirom na to da za njega već imamo i građevinsku dozvolu, dok Bajer tek ide u projektiranje, nadam se da će kroz dvije godine i jedno i drugo biti gotovo – kazao je gradonačelnik koji nije mogao konkretno odgovoriti ni na pitanje odakle novac za pokrivanje razlike u gradnji jer je vrijednost vrtića u Herešinu za sada procijenjena na ukupnih 8 milijuna, a Bajera 35 milijuna kuna.

Grad gradi novi vrtić
Lokacija na kojoj bi se gradio vrtić na Bajeru // Foto: Ivan Balija

– Danas to bez kristalne kugle ne zna ni premijer ni kancelar Njemačke s obzirom na to što se događa s cijenama, no nadamo se da do erupcije neće doći kako su neki najavljivali  i da ćemo imati stabilan trend rasta, a vidljivo je da imamo porast prihoda od poreza na dohodak oko 15 posto za prvih šest mjeseci ove godine. Moramo još vidjeti što je sve kroz NPO moguće dobiti, što je sve ministarstvo preuzelo na sebe – kazao je Jakšić.

Na pitanje hoće li biti promjene cijena vrtića, gradonačelnik je kazao kako se danas stvari sigurno neće mijenjati, no dodao je kako nije spreman staviti ruku u vatru da do promjene s 1. siječnja ili 1. veljače neće doći s obzirom da Grad tek čeka nabava struje za naredni period.

Ispred partnera Općine Koprivnički Bregi obratio se načelnik Mato Kuzminski koji je zahvalio koprivničkoj gradskoj Upravi na prilici da se uključi u projekt. Njegova Općina u gradnji objekta neće snositi nikakve troškove, već će kasnije sufinancirati smještaj svoje djece u novim predškolskim ustanovama.

– Projekt od 35 milijuna kuna osigurat će i zbrinjavanje naše djece. Imamo 20-ak njih u privatnim vrtićima. Desilo se da je prošlogodišnja cijena bila 1000 kuna, a sad je već na 1400. Bitno je da će svi koji rade i gravitiraju Gradu svoju djecu moći ostaviti u novom vrtiću i biti sigurni – rekao je Kuzminski.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

KAMPANJA PRI KRAJU Pogledajte što od izbora očekuju kandidati iz Podravine i Prigorja

Danas je zadnji dan izborne kampanje, sutra je već izborna šutnja. Kandidati rezimiraju učinjeno te pozivaju birače da izađu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×