16.3 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehno Geek

Zaboravite na novčanike, uskoro ćemo sva plaćanja obavljati preko mobilnih uređaja
Z

U klasičnim novčanicima prosječan korisnik ima nekoliko kreditnih, darovnih i bonus kartica te računa s kojima može ostvariti određene popuste. Zamislite da umjesto njih na vašem pametnom mobilnom uređaju sve nabrojeno imate povezano na jedan račun.

Ne propustite

Prije izuma novca ljudi su kao platežno sredstvo koristili vlastite proizvode, a kupovalo se na principu trampe. Primjerice, ako ste bili ratar svoj proizvod bi zamjenili s stočarevim. U tim jednostavnijim vremenima ovakav način plaćanja mogao je funkcionirati.

Nakon mnogih izmjena u novčanom sustavu dolazimo do modernog novca i valuta kakve danas poznajemo. Depozitnini sustavi omogućili su kupcima daleko veću slobodu. Iako kartice mnogi još uvijek nisu prihvatili kao sredstvo plaćanja, tehnološki napredak već nas uvodi u novo, još uzbudljivije vrijeme.

Klasične novčanike uskoro bi u potpunosti mogli zamijeniti digitalni, a glavnu ulogu u njihovoj integraciji igrat će, naravno, sveprisutni pametni telefoni. Prema statistikama više od 60 posto građana u svojim rukama već ima tehnologiju koja im omogućava plaćanje digitalnim novčanikom. Sve što vam je potrebno je pametni telefon i pristup internetu, bilo preko mobilne mreže ili bežične pristupne točke.

Velike su šanse da ste već koristili pogodnosti mobilnog plaćanja, sjetite se plaćanja karte za parking preko mobilnog telefona ili nekih od m-banking usluga.

Korištenje e novčanika u principu je mnogo jednostavnije od već navedenih, interakcija između korisnika i blagajne minimalna je. Na mobilnom uređaju potrebno je instalirati jednu od e novčanik aplikacija pomoću koje se povežete s vašim računom u banci ili registrirate kao novi korisnik kod davatelja ove usluge. Nakon što ste se jednom povezali vaš mobilni uređaj postaje e novčanik. Ovisno o vrsti aplikacije i mogućnostima uređaja možete koristiti NFC tehnologiju koja omogućava jednostavno beskontaktno plaćanje, potrebno je samo prisloniti mobilni telefon na za to predviđeno mjesto i transakcija se obavlja sama. Na vaš račun vrlo je lako povezati postojeće poklon bonove, kupone ili loyalty kartice uz koje ostvarujete popust.

Infrastruktura za ovakav način plaćanja svakim danom sve je raširenija, opet se radi o tehnologiju koju ste vjerojatno već susreli. Pomoću vaših beskontaktnih kartica možete obaviti plaćanje manjih iznosa računa bez autentifikacije, dok je za veće potrebno unijeti PIN broj. Sve veći broj blagajna ima terminale koji omogućavaju beskontaktno plaćanje, a dio njih podržava i NFC tehnologiju. Upravo oni su temelj poboljšavanja korisničkog iskustva u korištenju mobilnog odnosno e novčanika. Ovakvi terminali koji koriste NFC tehnologiju polako postaju standard, a do 2020. godine svaki prodavač u Europi obavezan je zamijeniti svoj stari terminal novim.

Beskontaktno plačanje pametnim satom // Foto: Ingimage

Ako vas brine sigurnost možete odahnuti, vaši mobilni uređaji mogu biti poprilično sigurni. Uz klasično zaključavanje kodom, koje može biti daleko kompliciranije od četveroznamenkastog PIN-a, možete ga zaključati, primjerice, biometrijskim podacima.

Mnoge banke već su uvele svoje inačice mobilnih novčanika pa tako primjerice PBZ za svoje korisnike nudi PBZ Wave2Pay, a Zagrebačka banka kupovinu u kioscima Tiska i Konzumu olakšava m-kupi mobilnim novčanikom.

Uskoro bi mogli živjeti u svijetu u kojem bi na izlasku iz stana ili kuće jedina stvar u vašem džepu bio mobilni telefon koji je poprimio funkcionalnost novčanika, ključa i identifikacijskog dokumenta.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ovo nismo vidjeli

Jadan nastradao, Slađan skupljao otpad bez dozvole, kažnjen 1320 eura: Iako sam Rom, pošteno zarađujem!

Jedan 30-godišnjak će morati platiti kaznu od čak 1320 eura jer je "ulovljen" od inspektora kako bez dozvole skuplja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×