4.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zabrinjavajuće // Od 2010. koprivnička policija prijavila 250 navijača, iz godine u godinu prekršitelja sve više
Z

Ne propustite

Koprivničko-križevačka policija na nedjeljnoj utakmici Slavena Belupa i Dinama privela je 11 gostujućih navijača. I u ovom slučaju, a tako je manje-više i na svakoj utakmici, većina njih je uhićena zbog alkoholiziranosti i paljenja pirotehničkih sredstava.

Na nedjeljnoj utakmici između koprivničkog Slavena Belupa i zagrebačkog Dinama, prema procjenama policije, među 2500 gledatelja bilo je i 330 gostujućih navijača, tzv. Bad blue boysa. Koprivničko-križevačka policija priopćila je kako su petorica pijanih navijača zadržana do otrežnjenja, kod jednog je pronađena marihuana, a kod trojice predmeti pogodni za napad. Dvije osobe aktivirale su pirotehnička sredstva na tribini Gradskog stadiona i protiv njih je podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Koprivnici zbog prekršaja iz članka 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Isto tako, policija je istaknula da i dalje istražuje okolnosti oko aktiviranja pirotehničkih sredstava i neprimjerenih skandiranja gostujućih navijača.

S današnjim danom policija je ove godine zbog protupravnih ponašanja pripadnika navijačkih skupina tijekom održavanja nogometnih utakmica Prve HNL u Koprivnici prekršajno prijavila 13 osoba po Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i jednu osobu zbog prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici.

– Zbog recidivizma i teže naravi prekršaja nad trojicom navijača proveden je žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Koprivnici, gdje im je izrečena zaštitna mjera zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama u trajanju od jedne godine – otkrio je policijski glasnogovornik Dražen Laljek.

Policija je od 2010. godine do danas zabilježila ukupno 245 protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima. Zanimljivo je da broj prekršitelja iz godinu u godinu samo raste, a brojke bi najvjerojatnije bile i puno poražavajuće da je i dalje, kao i prije 10 ili 20 godina, aktualna jaka navijačka scena na rukometnim utakmicama Podravke.

Godine 2012. prijavljeno je 47 navijača, dva više nego 2010. i 2011. godine zajedno. Policija je 2013. godine prijavila 58 navijača, a lani ukupno 81. Od 245 prijavljenih navijača unazad pet godina njih 222 prekršili su Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, petero ih se ogriješilo o Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a njih 18 je prekršilo neke druge zakone (vidi tablicu).

2010 2011 2012 2013 2014 2015* UKUPNO
ZoSNŠN 20 21 46 52 70 13 222
ZoPPJRM-a 2 1 2 5
Ostali zakoni 2 6 9 1 18
ukupno 20 25 47 58 81 14 245

*stanje na dan 15. travnja 2015. (PU koprivničko-križevačka)

Protupravna ponašanja, pojašnjava Laljek, u najvećoj mjeri odnose se na alkoholiziranost navijača (iznad 0,50 promila), posjedovanje i uporabu pirotehnike, posjedovanje marihuane i predmeta za nanošenje ozljeda, neposjedovanje osobnih dokumenata i tako dalje.

Iako kazne nisu nimalo male, policija se često susreće s recidivistima, dodaje glasnogovornik. U njihovoj bazi podataka tako trenutačno imaju četiri navijača recidivista. Oni su unazad četiri godine počinili dva ili više prekršaja prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

– I prilikom osiguranja posljednje utakmice između Slavena Belupa i Dinama od 11 privedenih osoba evidentiran je jedan recidivist. Odnos recidivista približan je i za gostovanja drugih nogometnih klubova koji uživaju podršku većih navijačkih skupina – otkrio je Laljek, naglasivši da koprivničko-križevačka policija u svojoj nadležnosti trenutačno nema osobe kojima je izrečena aktivna zaštitna mjera zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama.

Valja istaknuti da su se unazad pet godina mjere zabrane provodile nad sedmero navijača s područja Podravine i Prigorja.

Dražen LaljekLaljek: Policija kontinuirano radi na prevenciji

Glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek naglasio je da u cilju sprečavanja protupravnih ponašanja navijača na sportskim natjecanjima kontinuirano poduzimaju niz mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti. Istaknuo je neke od njih:

  • praćenje problematike navijačkog nasilja na nacionalnoj i lokalnoj razini, analiza dosadašnjih saznanja te prikupljanje novih saznanja o ponašanju i aktivnostima navijačkih skupina i pojedinaca
  • dobra suradnja sa sportskim klubovima i drugim sudionicima sportskog natjecanja
  • kvalitetno planiranje i organizacija osiguranja sportskih natjecanja s posebnim naglaskom na kvalitetne sigurnosne prosudbe kretanja i aktivnosti navijačkih skupina prilikom dolaska ili tranzita kroz područje ove Policijske uprave
  • u obvezi policije je i nadzor nad radom zaštitara i redara, s naglaskom na poduzimanje kvalitetnih pregleda navijača te zakonite primjene ovlasti
  • nadzor nad osobama s aktivnom mjerom zabrane prisustvovanja sportskom natjecanju
  • na dan odigravanja utakmice osim zone stadiona i samog stadiona provodi se pojačano pokrivanje grada, željezničkih postaja, benzinskih postaja, trase kretanja gostujućih navijača i drugog u cilju prevencije i zaprečavanja fizičkih sukoba između suprotstavljenih navijačkih skupina i ostalih oblika protupravnih ponašanja navijača
  • provode se poslovi vlakopratnje, kao i drugi poslovi usmjereni na prevenciju sprečavanje protupravnih ponašanja navijača.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×