23.5 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Začinsko bilje idealna zamjena za sol
Z

Ne propustite

Povećani unos soli u prehrani povezuje se s rizikom od povišenog krvnog tlaka u organizmu. Razlog za zabrinutost javlja se zbog podmuklog utjecaja povišenog krvnog tlaka na kardiovaskularno zdravlje te povećanje rizika od oštećenja bubrega, mozga te očnih žila.

Američka studija provedena u dvije faze ispitivala je najpogodniji način za snižavanje unosa soli u prehrani. Tijekom prve faze svih 55 ispitanika provodilo je dijetu s niskom količinom soli tijekom 4 tjedana. U drugoj fazi je pola ispitanika podvrgnuto bihevioralnoj terapiji gdje su educirani o mogućnosti zamjene soli sa začinima, načinima kako da prate unos hrane te savladaju prepreke u održavanju niskog unosa soli u prehrani. Druga polovica ispitanika nastojala je vlastitim metodama smanjiti unos soli. Ova faza trajala je 20 tjedana.

Rezultati su pokazali kako je tijekom prve faze došlo do sniženja unosa soli u svih ispitanika s 3450 mg na 1656 mg soli dnevno. U drugoj fazi ispitivanja došlo je do povećanja unosa soli u svih ispitanika, no pojedinci podvrgnuti bihevioralnoj terapiji su u prosjeku unosili 966 mg soli manje dnevno u odnosu na drugu skupinu.

Zahvaljujući savjetima o promjeni obrazaca ponašanja koji uvelike utječu na prehrambene navike došlo je do značajnog smanjenja unosa soli u prehrani.

izvor: biologija.com.hr (Vitamini.hr)

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mještani ogorčeni

Općina na nogama: Ne želimo smrad kompostane u svojim domovima, slat ćemo inspekcije da zaustavimo projekt

Vijest da će se u Imbriovcu, mjestu u općini Đelekovec, graditi nova kompostana na mjestu već postojeće, no s...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×