9.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zahvaljujući aferi „Spice“ OTP banka postaje suvlasnik Podravke
Z

Ne propustite

Malverzacije bivše Podravkine uprave polako dolaze na naplatu i kako je u ponedjeljak obavijestila Zagrebačka burza, mađarska OTP banka izvjestila je Podravku da je aktivirala call opciju na 10,65 posto Podravkinih dionica u vlasništvu malteške tvrtke Fima Ami Limited. Time Mađari postaju najveći pojedinačni vlasnici Podravke i traže od koprivničke kompanije da otkupi dionice, ali po cijeni koja je utvrđena kod odobravanja kredita, a to je 460 kuna. Pošto je sadašnja tržišna vrijednost dionice 280 kuna, teško je očekivati da će Podravka otkupiti dionice po staroj cijeni, pa bi time OTP banka postala vlasnik paketa dionica Podravke.

Podsjetimo, riječ je o ugovoru o call i put opciji između Podravke i OTP banke koji je potpisao bivši predsjednik Podravkine uprave Zdravko Šestak u ožujku 2009. godine. Prema ugovoru, OTP je nakon 30. rujna mogao steći vlasništvo nad 10,6 posto dionica jer Podravka nije uplatila predviđenu ratu za paket kojim je OTP kreditirao tvrtku Fima Ami s Malte da ih preuzme od Merril Lyncha.

Predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković izjavio je kako postoji mogućnost da na temelju potpisanih ugovora OTP postane vlasnikom 10,64 posto dionica Podravke, međutim kako postoji još niz radnji koje je potrebno učiniti od strane OTP-a kako bi se to i ostvarilo. Bitno je reći kako i Podravka i OTP žele mirnim putem razriješiti trenutnu situaciju te se razmatraju razni modeli rješenja.

Na mogući ulazak OTP banke u Podravku, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća osvrnuo se i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić.

– Vlasničko preuzimanje paketa od strane OTP banke moglo se i očekivati jer je došlo vrijeme da se naplate mutne radnje bivše uprave Podravke. Podravka bi sada trebala platiti razliku u cijeni jer je današnja vrijednost dionica puno manja nego za vrijeme potpisivanja i vidjet ćemo kako će se na kraju dogovoriti. Još ranije sam predlagao da Podravka uđe u dokapitalizaciju, a sada će to vjerojatno biti i nužno. Tu će se najbolje i vidjeti tko vjeruje u Podravku, a tko ne vjeruje – rekao je Mršić te nadodao kako tih 10, 65 posto vlasništva neće previše poljuljati poslovanje Podravke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ruho naše, najljepše II

FOTO Raskošna revija narodnih nošnji napunila Dom mladih i pokazala najbolje od kulturne baštine

Revija narodne nošnje „Ruho naše, najljepše II“ jučer je krasila koprivnički Dom mladih. Reviju je organizirao Folklorni ansambl „Koprivnica“ pod...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×