20.4 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zaštitna arheološka istraživanja s južne strane Crkve sv. Nikole u Koprivnici
Z

Ne propustite

U tijeku su zaštitna arheološka istraživanja s južne strane župne Crkve sv. Nikole u Koprivnici koja prethode rekonstrukciji Ulice Đure Estera. Cilj ovih iskopavanja jest da se prikupe svi podaci koji su potrebni za razumijevanje izgleda srednjovjekovne crkve Blažene djevice Marije iz 14. stoljeća, dakle Franjevačke crkve koja je podignuta nedugo nakon njihova dolaska na ovaj prostor.

-Ono što se već sada može reći je da je ona bila prilično impozantna, da je širina njezinih zidova bila 2m, dubina temelja je na temelju prošlogodišnjih saznanja oko 220 cm, a sada imamo i podatke kako se s vanjske strane nalaze po četiri kontrafora odnosno zidova potpornjaka koja su držala bočne strane crkve. Oni su dugački tri metra, a široki oko dva metra – istaknuo je kustos arheolog Robert Čimin te dodao da to ukazuje na značajnu visinu te crkve koja je zasigurno bila znatno viša negoli današnja.

U sklopu ovih radova istražiti će se i groblje koje je funkcioniralo na ovom prostoru od 12. do 18. stoljeća. Trenutno su istražena 8 najmlađa groba, dakle ona iz 18. i 17. stoljeća, a sljedećih desetak dana istraživanja će se spuštati slojevito prema starijim grobovima.

Prema riječima kustosa Roberta Čimina prilikom radova koji se provode na uređenju Esterove ulice pronađeni su i ostaci drvene konstrukcije za koju se sumnja da bi mogli biti ostaci nekadašnje drvene ceste.

Zaštitna arheološka istraživanja trajati će otprilike 12 radnih dana, što naravno ovisi o vremenskim uvjetima.

Izvor: www.koprivnica.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Hamag Bicro

OBRTNA SREDSTVA Svakom poljoprivredniku do 25.000 eura zajma, kamate samo 0,5 posto

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, skraćeno HAMAG-BICRO, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede upravo je stavila na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×