7.9 C
Koprivnica
Srijeda, 24. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Svjetski dan prevencije samoubojstava

ZASTRAŠUJUĆI PODACI U dvije godine samoubojstvo su počinile 74 osobe, najmlađi je bio 19-godišnjak
Z

U odnosu na zemlje Europske unije Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje EU članice prije svibnja 2004. te podjednake prosjeku stopa za zemlje EU članice od svibnja 2004, podaci su Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Ne propustite

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna, a pokrenuto je to na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, izvršena samoubojstva su jedan od vodećih uzroka smrti od ozljeda u Hrvatskoj, a prošle godine ih je u našoj državi zabilježeno 635.

Nedavno su naš podravsko-prigorski kraj potresla dva samoubojstva.

Prošli mjesec u Koprivnici oduzeo si je život 66-godišnji muškarac iz Koprivnice i to hicem iz vatrenog oružja.

Ni mjesec rujan nije počeo drugačije. Život je skončao 52-godišnji muškarac tako da se bacio pod vlak. Bilo je to u Križevcima.

Prema podacima koje nam je ustupila Policijska uprava Koprivničko-križevačka, u razdoblju od 2016. do danas, samoubojstvo su počinile 74 osobe.

Najčešći način izvršenja samoubojstava u oba spola je vješanje.

S time da je više muškaraca koji odluče završiti život na ovaj način. Samoubojstvo su u spomenutom razdoblju počinila 64 muškarca, ostalo otpada na ženski spol.

Izdvojit ćemo nekoliko zastrašujućih slučajeva koji su obilježili spomenuto razdoblje.

S mjesta nesreće // Foto: Mario Kos
U samo nekoliko dana razmaka život su si oduzela dva muškarca ove godine // Foto: Mario Kos

Samoubojstvo vješanjem počinio je mladić od samo 20 godina. Nažalost, želju za životom izgubio je i 19-godišnjak te se objesio, dok je 25-godišnjak skončao tako da je skočio s antenskog stupa.

Život si je lani oduzeo i jedan 67-godišnjak koji je popio otrovnu tekućinu. Prije dvije godine pak, muškarac 79-godina oduzeo si je život tako da je skočio u bunar.

Nakon vješanja, idući najčešći način na koji osobe odluče oduzeti si život je bacanje pod vlak. Ima i onih koji na sebe ‘dignu’ ruku i oduzmu život hicem iz vatrenog oružja, ali i ubodom nožem…

Kada pričamo o godinama, u rasponu od 18 do 40. godina najmanje je samoubojstava, točnije 12.

Statistički podaci kažu da je 27 osoba počinilo samoubojstvo starosti iznad 40 pa do 60. godina života. Najviše njih odlučilo je skončati samoubojstvom starosti iznad 60 pa do 90. godina, čak 35 osoba.

Zabrinjavajuć je podatak koji govori da si je od početka godine do danas život oduzelo već 20 osoba. Lani 36, a prije svije godine-18 osoba.

U odnosu na zemlje Europske unije Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje EU članice prije svibnja 2004. te podjednake prosjeku stopa za zemlje EU članice od svibnja 2004, podaci su Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obljetnica

FOTO/VIDEO Rotary klub Koprivnica slavi 20. rođendan u Domoljubu, došli brojni poznati Koprivničanci

Rotary klub Koprivnica svečanošću u Domoljubu slavi svoju 20. obljetnicu. Tim su povodom u Domoljub došle brojne Koprivničanke i Koprivničanci...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×