Završio deveti Eko Etno Hrvatska Europa Tour

12:38h
0
Eko Etno Hrvatska Europa Tour

U nedejlju je završio deveti Međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja Eko Etno Hrvatska Europ Tour, koji se od 26. – 30. Listopada održavao u novom poslovno – trgovačkom centru Green Gold.  Ovogodišnji sajam uspio je u svojoj namjeri da spoji urbano i ruralno i na najbolji način prezentira kulturu, tradiciju i baštinu i tako još jednom potrdio svoj status najljepšeg i najposjećenijeg sajma proizvod i usluga ruralnih područja.  U novom i najmodernijem trgovačko – poslovnom  središtu hrvatske metropole, pet su se dana mogle čuti tradicionalne pjesme, vidjeti narodni običaji i plesovi, kušati najbolja autohtona hrana i pića. Ovaj sajam još je jednom otvorio svoja vrata svima koji čuvaju domaću ruralnu tradiciju i običaje i  dao im mjesto gdje će se okupiti i prezentirati.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je generalni pokrovitelj ovogodišnjeg sajma,  prilikom posjeta važnim je označio što se na sajmu izražava inicijativa i kreativnost ljudi koji su svojom marljivošću napravili proizvode vrhunske kvalitete.  Naglasivši da je tu riječ i o ekološkom pristupu, što smatra i budućnošću hrvatskog gospodarstva, predsjednik Josipović  je istaknuo i da je zbog hrvatskog ulaska u EU važna afirmacija njegovanje nacionalne kulture i tradicije kao nacionalnog identiteta. Upravo zato, osim zabave sajam je nudio mnogo stručnih i edukacijskih sadržaja.

Eko Etno Hrvatska Europa TourNajposjećenija bila  Međunarodna konferencija ‘Marketing i brendiranja proizvoda i usluga ruralnih područja’ koja je održana u organizaciji Centra europske inicijative (CEI) i Ministarstva turizma a na inicijativu organizatora sajma tvrtke Hrvatski farmer. Gosti predavači iz inozemstva predstavili su primjere dobre prakse zemalja članica Centralne europske inicijative vezane za ruralni razvoj. Jedan od predavača, njemački stručnjak Alexander Wirsig  je istaknuo ‘Za bolju tržišnu prepoznatljivost i profitabilnost, proizvode i usluge rurualni područja potrebno je brendirati kao i regije iz kojih dolaze u čemu Hrvatska ima velik potencijal koji treba iskoristiti’.

Upravo je to cilj Eko Etno Hrvatska Europa Toura – istaknuti vrijednosti koje imamo u ruralnim krajevima, staviti ih u prvi plan i centar interesa, a proizvođačima i ponuđačima istih pokazati kako da svoje proizvode i u sluge predstave na najbolji način te da postanu  prepoznatljivi i konkurentni na tržištu.

Eko Etno Hrvatska Europa TourNa sajmu se svake godine uvede i neka novost. Ove godine Eko Eno Hrvatska Europa Tour prepoznao je svjetski trend ekološke proizvodnje odjeće i dizajn inspiriran tradicijom. Organizatori sajma prepoznali su taj svjetski trend i upravo zato ruralno pokušali spojiti sa urbanim. Da su uspjeli u svojoj namjeri, najbolje se pokazalo na prvoj Eko Eno Modnoj platformi koja je predstavila dizajnere čije su kolekcije inspirirane tradicijom i baštinom. Mogli su se vidjeti nosivi modeli visoke mode i vjenčanice koje su na zanimljiv način kombinirani sa etno deteljima.

Bogatstvom sadržaja, Eko Etno Hrvatska Europa Tour još je jednom pokazao da je najljepši i najveći sajam ove vrste ali i najbolji promicatelj i čuvar hrvatske kulture, tradicije i baštine.