Reagiranje vjernika na Košićevu propovijed

“Zbog biskupa plitke pameti naš narod ne može završiti prošlost, oprostiti i pomiriti ni ’45. ni ’91. godinu.”

14:02h
0
Sveta Nedjelja prošle godine // Foto: ludbreg.hr

Političke poruke s oltara nažalost nisu rijetkost, a da to mnogima smeta vidljivo je i iz reagiranja jednog vjernika koji je bio prisutan na propovijedi, a javio nam se u redakciju.

Na proslavi ludbreške Svete Nedjelje, velike vjerske manifestacije koju pohode tisuće vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva, sisački biskup Vlado Košić održao je propovijed na euharistijskom slavlju koja se proširila medijima zbog njenih izrazito političkih tonova.

Biskup je okupljenim vjernicima dao naputak za koga da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima u nedjelju. Iako to nije doslovno izrekao, iz propovijedi je bilo jasno na koga cilja, dok se u prvom redu ‘nacrtala’ politička elita.  Političke poruke s oltara nažalost nisu rijetkost, a da to mnogima smeta vidljivo je i iz reagiranja jednog vjernika koji je bio prisutan na propovijedi, a javio nam se u redakciju.

Čitatelj je želio dopuniti informacije iznesene u današnjem članku Jutarnjeg o tom događaju onime što se dogodilo nakon misnog slavlja proslave Krvi Kristove.

Deset dana Svete Nedjelje
Političari u prvom redu // Foto: Ivan Brkić

– Lavina negativnih emocija kod vjernika izazvana političkom propagandom biskupa Košića, nekadašnjeg profesora dogmatike na KBF-u u Zagrebu, otkriva zapravo koliko je biskup „plitke pameti“ te je na kraju i sablaznio vjernike. A o njegovim istupima, u kojima liturgiju Crkve, u kojoj vjernici prepoznaju trajnu Božju prisutnost i u kojoj Bogu prinose svoje žrtve i zahvale, koristi ili za iskazivanje vlastitih frustracija ili pak za dodvoravanje maloj skupini „vjernika“, odgovorni u Crkvi prešućuju. Osobno sam vidio da je skupina vjernika napustila misno slavlje Svete Nedjelje, dok su kamere zabilježile samo povik pobožne žene „Dosta više politike!“ – piše nam čitatelj.

Također smatra da je biskup uvođenjem politike u svoju propovijed ponizio i obezvrijedio cijelu manifestaciju i smisao slavljenja Krvi Kristove.
– Biskupu Košiću treba čestitati jer je pokazao da je on, kao i mnogi svećenici u Crkvi u Hrvata, zapravo zaslužan što naš narod ne može završiti prošlost, oprostiti i pomiriti niti 1945. niti 1991. godinu. A upravo nam to nalaže Evanđelje, nauk Crkve, koji bi biskupi trebali propovijedati i upućivati Božji narod prema budućnosti, prema Bogu i vječnome životu – navodi se u reagiranju.

– Ne može se tradicija naše vjere, kao što je slučaj s relikvijom Presvete Krvi Kristove u Ludbregu, koristiti u svrhe koje su suprotne onome radi čega se i dogodila: da se obnovi vjera, očuva stado Božje i da se pokaže Božja djelotvorna prisutnost. Nije se čudo dogodilo radi zavjeta hrvatskog Sabora, niti radi izgradnje svetišta, niti radi sedamdesetak tisuća hodočasnika, nego radi katoličke vjere! I zadnje, kad ćemo već završiti našu prošlost i gledati u budućnost, prema Bogu i prema vječnom životu? Crkvi u Hrvata nedostaje učitelja vjere, imamo previše propovjednika i govornika koji svako malo izvlače stvari iz prošlosti postavljajući se kao suci na mjesto Boga. Nedostaje poniznih, tihih i jednostavnih vjernika i svećenika koji će svojim primjerom poučavati, koji će svojim primjerom biti znak da je Bog milosrdni Otac koji oprašta prošlost i daje budućnost. Nedostaje nam onih koji će znati reagirati kad treba, ali tako da u kršćanskoj ljubavi privedu vjeri, ne da svojim oporim govorom otjeraju – zaključuje čitatelj.

čitam...