17.6 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POŠTUJTE OGRANIČENJA

Zbog nepropisne i neprilagođene brzine unazad pet godina na županijskim cestama stradalo 16 osoba
Z

Svim vozačima iz Policije savjetuju da dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila kad se približavaju raskrižju, oštrom zavoju, prijevoju ili drugom opasnom mjestu, kad se približavaju mjestu na prometnici gdje se izvode radovi, a posebice zonama škola i dječjim igralištima.

Ne propustite

Tijekom proteklih pet godina vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom na prometnicama diljem županije odnijela je 16 života, čime se brzina svrstava u sam vrh okolnosti uslijed kojih je došlo do smrtnog stradavanja sudionika u prometu.

Ograničenja brzine kretanja vozila postavljenja su zbog određenih karakteristika ceste, te ih je potrebno poštivati. Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 kilometara na sat, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 kilometara na sat ili povećati na npr. 60 kilometara na sat. Brzina van naselja na prometnicama na području Koprivničko-križevačke županije, osim brze ceste, ograničena je prometnim pravilom na 90 kilometara na sat iako se ona, radi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

– Ne zaboravite da se povećanjem brzine kretanja vozila, produžuje zaustavni put vozila. Ukoliko su kolnici mokri, klizavi i slično, zaustavni put se dodatno produžuje. Primjerice ukoliko na suhom kolniku vozite brzinom od 50 kilometara na sat, zaustavni put će biti dug 26 metara, a na mokrom kolniku iznosit će 38 metara. Pri brzini od 90 kilometara na sat na suhom kolniku zaustavni put će biti oko 64 metra, a na mokrom kolniku čak 103 metra.

Veća brzina kretanja donosi opasnost od nepravodobnog zaustavljanja ispred neke opasnosti ili prepreke na cesti. Osim toga, povećanjem brzine kretanja povećava se i kinetička energija vozila. Prilikom sudara dva vozila odjednom se oslobađaju obje kinetičke energije vozila pri čemu nastaje šteta na vozilima i okolnim objektima te dolazi do ozljeđivanja osoba u vozilima ili u blizini vozila. Što je veća brzina, posljedice su teže. Stoga je nužno poštivati ograničenja brzine kretanja izraženim prometnim znacima ili prometnim pravilima – podsjećaju vozače iz Policije.

Svim vozačima savjetuju da dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila kad se približavaju raskrižju, oštrom zavoju, prijevoju ili drugom opasnom mjestu, kad se približavaju mjestu na prometnici gdje se izvode radovi, a posebice zonama škola i dječjim igralištima.
Vozači motornih vozila dužni su na pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz, ističu.

Kako nam predstoje nepovoljni vremenski uvjeti iz Policije podsjećaju da je za vrijeme snježnih oborina, skliskih i mokrih kolnika te smanjene vidljivosti uslijed padalina i magle, potrebno dodatno smanjiti brzinu kretanja vozila te izbjegavati nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×