14 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
uputio apel

Zdravko Brljek: Nisam pozvao Rome da se ponovo nasele u Novigradu i žao mi je što načelnica Hlebina doživljava neugodnosti iznoseći stav svojih mještana
Z

Žao mi je što su oni tim novcem kupili kuću u Hlebinama, u našoj susjednoj i prijateljskoj Općini, jer je to s jedne strane uznemirilo i izazvalo poprilično negodovanje žitelja Hlebina, dok s druge strane, pretpostavljam da se romska obitelj tamo ne osjeća ugodno, kaže Brljek.

Ne propustite

Nakon sage oko kupnje kuće u Hlebinama od strane romske obitelji, javio nam se načelnik općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek. Riječ o općini iz koje su Romi došli u Hlebine, a na što su se bunili mještani te htjeli od njih otkupiti kuću. No izgleda da do dogovora nije došla jer oni su na kraju doselili u Hlebine.

Općina Novigrad Podravski kupila je od romske obitelji zemljište s nelegalnim objektom radi svoje gospodarske potrebe (geotermala) i isplatila im ugovorenu kupoprodajnu cijenu na račun.

Žao mi je što su oni tim novcem kupili kuću u Hlebinama, u našoj susjednoj i prijateljskoj Općini, jer je to s jedne strane uznemirilo i izazvalo poprilično negodovanje žitelja Hlebina, dok s druge strane, pretpostavljam da se romska obitelj tamo ne osjeća ugodno. Naročito mi je žao što je hlebinska načelnica Božica Trnski iznoseći stav svojih mještana doživjela, a i dalje doživljava, velike neugodnosti – kazuje Brljek.

Zdravko Brljek
Foto: Ivan Balija

Zbog napete situacije prilikom preseljenja romske obitelji u Hlebine, kaže kako je izjavio neka ostanu u nelegalnoj klijeti, koju smo od njih kupili, još nekoliko dana kako bi se iznašlo mirno, normalno rješenje.

Nakon što su oni ipak odmah otišli u Hlebine, nisam ih pozvao da se ponovno nasele na području Općine Novigrad Podravski – pojasnio je on, nakon glasina o njihovom povratku.

Ujedno je s nama podijelio apel koji je još ranije podijelio na svojem Facebook profilu, a koji prenosimo u cijelosti:

Poštovani žitelji Općine Novigrad Podravski i poštovani svi vlasnici stambenih prostora i građevinskog zemljišta na području Općine Novigrad Podravski, molim vas da svoje nekretnine ne prodajete problematičnim osobama bez obzira jesu li Hrvati, Srbi, Romi, Mađari, Francuzi, Englezi ili neke druge nacionalnosti.

Budite svjesni da ćete prodajom svoje nekretnine problematičnoj obitelji ili problematičnom pojedincu, dovesti u neugodan položaj i naštetiti svojim dojučerašnjim susjedima ili susjedima svojih roditelja, a time, najblaže rečeno, uznemiriti našu mirnu, pitomu zajednicu.

hlebine, galeković, kuća, romi
Kuća u Hlebinama // Foto: Ivan Balija

Možemo li vas spriječiti u prodaji vaše nekretnine problematičnim i konfliktnim osobama? Ne možemo.

No, ono što možemo je apelirati na vašu savjest. Možemo vas zamoliti da stavite interes zajednice iznad svog osobnog materijalnog interes. U okvirima Zakona, koji propisuje zaštitu osobnih podataka, možemo izložiti interesu javnosti javno dostupne podatke kao što su ime i prezime prodavatelja i kupca pojedine nekretnine.

Nadalje, uputit ću Općinskom vijeću prijedlog da razradimo postupanje u slučajevima u kojima bismo nedvojbeno utvrdili je li neka Općina ili Grad, rješavajući se svojih problematičnih obitelji ili pojedinaca, financijski svjesno ciljano na naše općinsko područje sudjelovala u smještanju navedenih.

Predložit ću, kao prvo, javno objavljivanje svih provjerenih činjenica o takvoj raboti, a kao drugo po pojedinačnom slučaju intenzivno i uporno provođenje postupka kako bismo zakonski prihvatljivim načinima riješili problem.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dašak ljeta

Suncem okupana ljepotica očitala modnu lekciju, “špiceri” mogu gledati i učiti kako se to radi

Spajanje nespojivog - vještina koju žele mnogi, ali malo ih ima osjećaj za to. Zeleni crop top i baby ružičasta...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×