9.1 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Diplome za gerontodomaćice i voćare

Željka Obran: Diploma je u ruci, a sada krećem u sadnju lješnjaka
Ž

Ne propustite

Ovo mi je bila dobra prilika da naučim nešto novo jer volim pomagati starijima, a sada mogu to raditi i kao pravi posao i tako si novčano pomoći. Pronašla sam se u ovome i htjela bih u tom smjeru ići i dalje, rekla je Biljana Šiftar.

Pučko otvoreno učilište Koprivnica svojim obrazovnim programima pruža prilike nezaposlenim osobama da steknu kvalifikacije s kojima će steći nove vještine, lakše se zaposliti, a možda i pokrenuti vlastiti posao. Danas su svoje diplome, odnosno Uvjerenja o osposobljenosti, primile gerontodomaćice i voćari.

Biljana Šiftar iz Jeduševca jedna je od novopečenih gerontodomaćica, a u tom zanimanju pronašla je svoj poziv.

– Bila sam dugo na birou, nisam uspijevala naći posao. Ovo mi je bila dobra prilika da naučim nešto novo jer volim pomagati starijima, a sada mogu to raditi i kao pravi posao i tako si novčano pomoći. Pronašla sam se u ovome i htjela bih u tom smjeru ići i dalje – iznijela nam je svoje dojmove.

Samim programom iznimno je zadovoljna, kao i predavačima te praktičnom nastavom u Koprivničkim Bregima na kojoj je od mentorice Jadranke Čižmak, kako kaže, iznimno puno naučila.

Korisnici su me također jako dobro primili, nigdje nisam naišla na odbijanja ili nešto slično. Stvarno mogu reći, svaka čast svima – zadovoljna je B. Šiftar.

Biljana Šiftar // Foto: Matija Gudlin

Daljnji planovi su joj, kao i većini polaznika, pronaći posao u svojoj novoj struci. Uz to, ima jaku volju za školovanjem i ambicije koje što prije želi provesti u djelo.

– Htjela bih raditi makar i na zelenim površinama, samo da si odvojim dovoljno novca kako bih mogla platiti obrazovanje za njegovateljicu. To mi je zbilja san – otkrila je.

Na drukčiji put odlučila se Željka Obran iz Virja i obrazovala se za voćara. S diplomom u ruci već smišlja što dalje, a jedna od ideja koja ju privlači je sadnja lješnjaka.

– Imam planove za sadnju lješnjaka, imamo svoju zemlju i na tržište bismo stavili svoje domaće lješnjake za uzgoj i proizvodnju. Već ih imam doma nekoliko i oko njih nema previše posla, a kao što sam vidjela na ovom tečaju, nisu ni velika investicija – smatra ona.

Gerontodomaćice i voćari s diplomama // Foto: Matija Gudlin

Iako je imala određeno predznanje o voćarstvu iz svakodnevnog života u Virju, vrlo je zadovoljna time koliko je na tečaju naučila i ne sumnja da će uspjeti ostvariti svoje ciljeve, a rado bi se i još usavršavala, naravno, ako će imati dovoljno financijskih sredstava za to.

Ksenija Krušelj s Pučkog otvorenog učilišta ističe da će 16 gerontodomaćica i 13 voćara koji su uspješno završili program imati mnogo više šanse pronaći zaposlenje nego što su to dosad mogli.

Dvije gerontodomaćice iz ove grupe već su pronašle posao. Mi i inače imamo takve programe uz koje se nadamo da će ljudi što prije naći posao, zato i surađujemo sa Zavodom za zapošljavanje. Programi kao što su gerontodomaćice i njegovateljice bit će i dalje aktualni jer postoji potreba za njima s obzirom na to da nam stanovništvo sve više stari. Isto tako, mi smo poljoprivredni kraj tako da će i voćari sigurno naći svoje mjesto pod suncem – zaključila je Ksenija Krušelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Sretan imendan svim Martinima!

Martin je današnji slavljenik. Martin je motivirajuća, zabavljena, realistična, pouzdana, neovisna i zgodna osoba.
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×