intervju

Željko Lacković: Glasanjem za domaće ljude stvara se oslonac da se naši glasovi upregnu u naše ciljeve i da više ništa ne bude problem

Osvješćivanju birača doprinijeli su i potezi politika koje su i ovaj puta željele uzeti jeftine glasove pa su kandidirali ljude koji ne pripadaju i ne dolaze iz ovoga kraja. Birači su shvatili da su naši problemi političke, a ne financijske ili neke druge prirode, te da izlaz iz ove situacije leži u drugačijem pristupu glasanju.

14:18h
0
Foto: Ivan Brkić

Željko Lacković dosadašnji je saborski zastupnik, a na ovim parlamentarnim izborima bori se za još jedan mandat. Nositelj je Nezavisne liste Željka Lackovića, a na izbore ide s Narodnom strankom – Reformistima, na listi su i HSS Braće Radić, Nezavisni seljaci Hrvatske te i Hrgova, Hrvatska demokršćanska stranka.

S Lackovićem smo razgovarali o njegovim planovima, očekivanjima te ciljevima koje namjerava ostvariti ukoliko osvoji mandat u saboru.

Kako ste se odlučili na zajednički izlazak na izbore s Čačićem i Hrgom? Na lokalnim ste izborima za gradonačelnika Križevaca podržavali Marija Rajna, Hrgovog suparnika.

Sva trojica politički djelujemo na istom prostoru sjevera/sjevero-zapada Hrvatske, a politički ciljevi su nam pragmatični i suradnja je nužna radi osiguranja izbornog uspjeha.

Riječ je o različitim izborima, a Rajna i danas podržavam na izborima za sabor što sam javno govorio u kampanji. Kolega Hrg ima birače koji se ne preklapaju niti s biračima Rajna, niti s mojima. Na lokalnim izborima Rajn i ja smo imali dijelom zajedničke birače koji će se lako odlučiti ukoliko i dalje žele glasati za nezavisne opcije, s obzirom na to da osim moje nezavisne liste ne postoji slična opcija u II. izbornoj jedinici. Jasno da podržavam i kolegu Hrga koji je hrabro odlučio biti 14. na koalicijskoj listi koju ja predvodim.

Ukoliko osvojite mandat u saboru, kolika je vaša stvarna moć da ostvarite svoje naume?

Foto: Ivan Brkić

Ne sumnjam u izborni uspjeh, a slobodni mandat će u sadašnjim okolnostima biti presudan, ne samo za ostvarivanje naših konkretnih ciljeva, nego uz mandate Reformista presudan i za opću političku stabilnost Hrvatske.

S kime biste koalirali prilikom sastavljanja Vlade?

Prvo je potrebno formirati stabilnu većinu u saboru. Podrška kod formiranja Vlade ovisi o razumijevanju za projekte sjeverne regije, kao i niz drugih okolnosti koje svakako ne spadaju u ideološki okvir, a koje se odnose na izborni zakon, korištenje EU fondova, te mehanizme koji će omogućiti da uspješne općine, gradovi i županije budu još uspješnije.

Na izbore idete pod sloganom ‘Domaće je domaće.’ Kampanjom pokušavate zaokrenuti svijest birača da biraju ljude koji ovdje žive. Zašto je to važno?

U našoj je sredini pretežno umjereno biračko tijelo, a nakon gubitka značaja stranaka s dugom tradicijom koje su predstavljale politički centar, dogodio nam se egzodus glasova prema trećim opcijama i osobama koje nemaju uporište u našim sredinama i životu našeg kraja. Na taj način naši umjereni glasači radili su u interesu drugih sredina i na našu štetu. Glasanjem za domaće ljude politički centar koji predstavljam sa svojom nezavisnom listom, stvara oslonac da se naši domaći glasovi upregnu u naše domaće ciljeve. Istodobno promoviram glasanje za ljude iz naših sredina koji se nalaze na listama tradicionalnih stranaka lijeve i desne opcije jer će oni na taj način steći političku težinu u svojim centralama u Zagrebu, te biti u mogućnosti jače doprinositi usmjeravanju pozornosti njihovih politika prema našem kraju.

Foto: Ivan Brkić

Koji su vaši glavni ciljevi ako uđete u sabor i što će ovog puta biti drukčije?

Izborna kampanja dala mi je potpuni uvid u raspoloženje birača i uopće ne dvojim o uspjehu. Želio bih da osvojimo dva mandata i to nije nemoguće, a odluka je na biračima. Novi saziv i nova Vlada predstavljaju nove karte i novo miješanje za stolom. Sve će biti lakše ukoliko će saborski klub župana Čačića i mene imati više od tri zastupnika. Tada ono što se do sada zvalo problem neće postojati kao problem, a ciljevi će biti dalekosežniji u odnosu na sada konkretne potrebe i probleme koje treba primarno rješavati. Politički cilj je stvaranje najbogatije i gospodarski najrazvijenije regije u Hrvatskoj koja će birati svoje zastupnike u Hrvatski sabor i osiguravati kontinuirani gospodarski, društveni rast i razvoj sa europskim standardom.

Prozivaju vas da ste Bandićev žetončić, na prošlim ste izborima u sabor ušli na njegovoj listi.

Potpuno krivo. Ja sam podravski čovjek, a u sabor sam ušao na osnovu preferencijalnih glasova dobivenih od birača iz Podravine i Prigorja. Moj mandat je izvoran, tako da po ničemu ne spadam u krug osoba koje su pogrdno nazivali Bandićevim žetonima. To drugačije komuniciraju samo oni koji me žele uvrijediti, a takvi su zapravo pravi žetončići plaćeni od gorih nego što je to gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. S Bandićem sam imao dinamičan politički odnos, a istina je da bez naše suradnje i želje da osvojimo dva mandata na izborima 2016. godine ne bi bilo prilike da se štite interesi značajni za našu Koprivničko- križevačku županiju.

Što očekujete od ovih izbora? Koja je vaša poruka biračima?

Smatram da je dosta okolnosti u ovim izborima utjecalo da velik broj birača otvori oči. Neke od okolnosti su posljedica moje izborne kampanje u kojoj sam razlagao naše probleme, uzroke i potencijalna rješenja. No, osvješćivanju birača doprinijeli su i potezi politika koje su i ovaj puta željele uzeti jeftine glasove pa su kandidirali ljude koji ne pripadaju i ne dolaze iz ovoga kraja. Birači su shvatili da su naši problemi političke, a ne financijske ili neke druge prirode, te da izlaz iz ove situacije leži u drugačijem pristupu glasanju.
Glasovanje po principu „birajmo domaće“ osigurava izbor pet zastupničkih mandata samo iz naše županije. Ovaj podatak govori o snazi koja je u rukama birača naše županije i ja vjerujem u njih. Osim biranja za domaće preostaje biranje „kao do sada“ po kojemu ispada da 5 282 stanovnika Novog Vinodolskog zavrjeđuje zaobilaznicu od 612,5 milijuna kuna, dok 214 262 stanovnika KKŽ i BBŽ treba i dalje čekati gradnju Podravsko- bilogorskog ipsilona do Koprivnice i Bjelovara.

Poruka je jasna „birajte domaće“.

čitam...