23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
anketa

Žene slave svoj dan: Kakav je položaj žena danas u društvu?
Ž

Ne propustite

Na Međunarodni dan žena u koprivničkom parku osvanula je zanimljiva instalacija. Skulptura žene Buđenje Josipa Fluksija odjevena je u radničku kutu, a pokraj nje stoji natpis Obrazovana i potplaćena.

Tom prilikom, ispitali smo što poznati i manje poznati misle o položaju žena u današnjem društvu.

Vesna Želježnjak, gradonačelnica Koprivnice:

Nažalost, ono za što smo se borile svih ovih godina još uvijek nismo postigle. Iz vlastitog iskustva mogu reći da funkcija koju obnašam zahtijeva da radim sedam dana u tjednu i to 10 ili 12 sati dnevno pa ne znam kada se majka može posvetiti svojoj djeci, odnosno supruga svojoj obitelji. Uvjeti i infrastruktura se trebaju mijenjati. Žene trebaju biti plaćene isto kao muškarci.

Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine i Povjerenstva za ravnopravnost spolova:

Nismo napredovale i ne možemo biti zadovoljne svojim položajem u društvu. Ako pogledamo radno pravo ili imovinsko-pravne odnose mi smo čak i nazadovale. Žao mi je da se samo danas priča o ravnopravnosti i položaju žena, a sutra će se sve zaboraviti. Muškarci danas hodaju po gradu sa cvijećem, a ostatak godine ništa. Ali, ja sa svojim bračnim drugom živim ravnopravnost.

Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca:

Drage žene, žene grada i sela, koristim ovu priliku da vam zahvalim za sve što nesebično, s puno ljubavi i strpljenja, činite za svoje bližnje, za društvo i pojedinca. Vi donosite život i vi jeste život. Klanjam vam se i molim za ustrajnost i strpljenje, posebno prema muškom rodu.

Maja Hleb, šefica Komunalca:

Smatram da se u današnje vrijeme pred ženama isprepliću složeni zadaci te da im životi obiluju kombinacijom privatnih i poslovnih obveza s kojima se svakodnevno nose.
Stereotipi da su žene manje sposobne od muškaraca su, na moju veliku radost, uistinu sve rjeđi. Žene neprestano moraju imati na umu da nama ženama nitko ne daje moć, položaj i mjesto u poslu ili u obitelji, već se za to moramo same izboriti.

Jasmina Markota, tajnica koprivničkog Udruženja obrtnika:

Sretan dan svim poslovnim ženama kojima ne bi bilo kraja i koje bi doprinijele boljitku Hrvatske da nije bilo muškaraca koji su ih izgurali. Sretan dan žena svim obrtnicama i poduzetnicama koje bi još više zarađivale i bile uspješnije da nemaju muškarca iza sebe.
Drž’ te se drage žene. Ništa nas neće iznenaditi.

Božica Palčić, direktorica RK Podravke:

Kako je bilo prije, danas je puno bolje. Žene nisu emancipirane koliko bi trebale biti. U svim segmentima društva trebalo bi biti više žena. Žene mogu jednako dobro odraditi, možda čak i bolje, odgovorne i manje odgovorne funkcije.

Biserka Jakupek, umirovljenica:

Položaj žena još uvijek nije kakav bi trebao biti. Nismo ravnopravne. Ne znam kakva je budućnost mladih žena. Strašno mi je da ih na razgovoru za posao prvo pitaju namjeravaju li biti majke i ako odgovore potvrdno najčešće ne dobivaju posao.

Ivan Kovač, umirovljenik:

Svi kažu da nije bogzna kakva situacija, ali žene najbolje znaju kako im je. Ima onih kojima je dobro i onih kojima nije, baš kao i muškaraca. Kada sam ja radio sve moje kolegice koje su obavljale isti posao kao ja bile su jednako plaćene.

Ernest Forjan, šef koprivničkog HDZ-a:

U ženinu pogledu njena je duša i smiraj daje jer njome sluša…Drage moje!!! Kaj bi mi bez vas??? Neka vam je sretan vaš dan!!

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije:

Drage žene, supruge, majke i djevojke, vi ste danas temelj našeg društva, a svojim djelovanjem doprinosite boljem, ljepšem i sretnijem svijetu. Vaša hrabrost i odlučnost u svakodnevnim poslovima, majčinskim obvezama i društvenom angažmanu je nemjerljiva. Upravo zato, ovaj Dan trebamo iskoristiti za iskazivanje zahvalnosti i poštovanja prema svim ženama. Međunarodni dan žena ujedno je i prilika da se prisjetimo svih hrabrih žena koje su se tijekom godina borile za svoju ravnopravnost.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL REGIJA BJ-KC-VT

FOTO / Virovci se razigrali pred kraj sezone, kod kuće uvjerljivo 3:0 pobijedili Imbriovčane

Uz današnje ostalo je još jedno kolo do kraja u 4. NL regije Bjelovar - Koprivnica - Virovitica. Tehničar...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×