12.1 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Posjetiteljski centar

Zgrada bivšeg suda pretvara se u pravu multimedijalnu atrakciju
Z

Ne propustite

Posjetitelji će virtualno moći doživjeti bitku s turcima te putem 3D animacije sudjelovati u borbi i među braniteljima i u turskom taboru.

Bivša zgrada Prekršajnog suda u Đurđevcu na kružnom toku u Starogradskoj ulici zjapi prazna, no gradski oci prepoznali su njen turistički potencijal, zbog lokacije u blizini Staroga grada, te mogućnost uklapanja u program Picokijade.

Tamo će, ovisno o sredstvima koje će dobiti iz Ministarstva turizma, biti smješten suvremen, interaktivan i multimedijalan Posjetiteljski centar.

– Centar mora sadržavati priču baziranu na kulturnoj znamenitosti, a to je u ovom slučaju, naravno, Picokijada. Na katu će se smjestiti sobe, a svaki će kabinet imati svoju tematiku. Osim Picokijade, pričat ćemo i regionalnu priču i o Đurđevačkim pijescima, naivi, Dravi, Bilogori – rekao je Martin Mahović, voditelj odsjeka za gospodarstvo i razvojne projekte.

Ovako će izgledati kabinet biologije // Foto: Djurdjevac.hr
Ovako će izgledati kabinet biologije // Foto: Djurdjevac.hr

Posjetitelji će virtualno moći doživjeti bitku s turcima te putem 3D animacije sudjelovati u borbi i među braniteljima i u turskom taboru. Bit će tu i niz drugih zanimljivih sadržaja.

– Primjerice, imat ćemo multimedijalnu ploču peski, na kojoj će se klikom moći vuči životinje u svoja staništa, smještati flora i fauna – priča Mahović.

Projekt je prijavljen na natječaj Hrvatske turističke zajednice te bi ministarstvo trebalo sufinancirati izradu projektne dokumentacije.

Kabinet geografije // Foto: Djurdjevac.hr
Kabinet geografije // Foto: Djurdjevac.hr

Uvjeti natječaja, osim da centar ima svoju priču baziranu na kulturnoj znamenitosti, bili su da zgrada ima turističko-informativni centar sa suvenirnicom i ugostiteljski sadržaj.

– Taman se poklopilo da smo u prizemlju zgrade već smjestili naše udruge vinara tako da će tamo zaživjeti vinoteka s jednostavnom prehranom, a prezentirat će se i proizvođači vina, meda, sireva – objašnjava Mahović.

Dodaje da se trenutno čeka da novi ministar turizma potpiše odluku o sufinanciranju.

– Prošli smo dva kruga natječaja, prezentirali smo im projekt, građevinsku dozvolu imamo, a sve ovisi o visini sredstava koje će nam odobriti – kaže Mahović.

Kabinet povijesti // Foto: Djurdjevac.hr
Kabinet povijesti // Foto: Djurdjevac.hr

Vrijednost građevinskih radova, prema njegovim riječima, je pet milijuna kuna, dok multimedija košta sedam milijuna kuna.

– Ako ne dobijemo sav iznos od ministarstva, da bi se osigurali, radimo i projekt da bi ostvarili 40 posto sufinanciranja za energetsku obnovu zgrade preko Fonda za zaštitu okoliša da se riješi pročelje, fasada, krovište, stolarija – objašnjava Mahović.

U planu je da se još ove godine do Picokijade krene u energetsku obnovu vanjskog dijela zgrade.

Posjetiteljski centar
Projekt Posjetiteljski centar // Foto: Djurdjevac.hr

 

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Više sreće nego pameti

Sjećate se jučerašnjeg slijetanja u Rasinji? Prometni mamlaz imao je 3,18 promila

Bili smo jučer na mjestu prometne nesreće koja se dogodila oko 6.50 u Rasinji u Kolodvorskoj ulici. Kako doznajemo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×