13.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Proljeće na čekanju

Eto zime kad je ne treba: DHMZ objavio posebno priopćenje
E

Zasad se čini da neće biti snijega, ali negativnih temperatura i sjevernog vjetra neće nedostajati.

Ne propustite

Veljača i cijela klimatološka zima bile su toplije od prosjeka, no prva polovina ožujka donosi nam neuobičajeno hladno vrijeme. Objavio je to u posebnom priopćenju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

“Uzrok neuobičajenoj hladnoći je u dugotrajnom pritjecanju hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta uslijed zadržavanja anticiklone na sjeveru Europe i ciklone na jugoistoku. Pritom anticiklona sprječava prodore toplih zračnih masa sa zapada (engl. blocking)”, pojasnili su iz DHMZ-a.

Prognoza ECMWF modela u razdoblju od 4. do 13. 3. 2022.
Prognoza ECMWF modela u razdoblju od 4. do 13. 3. 2022. – tlak zraka na razini mora (MSLP) prikazan je crnim linijama, a temperatura zraka na razini 850 hPa (približno 1,5 km visine) prikazana je bojama; s A i C su označena središta anticiklone odnosno ciklone. Izvor: DHMZ.

“Srednja temperatura i u sljedećem će tjednu ostati niža od prosjeka za doba godine. Očekuje se negativno odstupanje tjedne temperature od oko 5 °C, podjednako i na kopnu i duž obale, s time da će osjet hladnoće na Jadranu biti dodatno pojačan dugotrajnom prvom marčanom burom”, stoji u DHMZ-ovom priopćenju.

Sve to prije svega znači da nas čekaju niske noćne i jutarnje, ali i dnevne temperature zraka. Upozorenja na hladne valove službeno se u ožujku (klimatološkom proljeću) više ne izdaju, no sljedećih dana budite spremni na hladnoću, zaključuju iz DHMZ-a.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Slavljenicima krasnih imena na Ž želimo živahan imendan!

Željko, Željana, Želimir i Željka danas slave imendan! Željko je zelena, ekskluzivna, sretna, vesela, draga i izvanredna osoba. Željana je poletna,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×