matica hrvatska koprivnica

‘Mi znamo kako Zrinski trg napraviti još popularnijim’

16:00h
0
Koprivnica // Foto: Mario Kos
Koprivnica // Foto: Mario Kos

Predlažemo Gradu Koprivnici i koprivničkoj Turističkoj zajednici da se i u Koprivnici ova godina prihvati i proglasi Godinom Nikole Šubića Zrinskog, istaknuo je Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Koprivnica.

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora na inicijativu HAZU proglasio je 2016. godinu Godinom Nikole Šubića Zrinskog.

S obzirom na to, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici nizom predavanja i organiziranim posjetima Čakovcu i Zrinu obilježavat će ovu obljetnicu. Tako će svi zainteresirani moći uživati u pričama o povijesti Zrinskog trga, Trga kralja Aleksandra Karađorđevića, Trga maršala Tita, o povijesti obitelji Zrinskih, koprivničkoj renesansnoj tvrđavi za vrijeme Zrinskih te u predstavljanju brojnih knjiga.

– Predlažemo Gradu Koprivnici i koprivničkoj Turističkoj zajednici da se i u Koprivnici ova godina prihvati i proglasi Godinom Nikole Šubića Zrinskog – istaknuo je Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka.

Ujedno radi se o 150. obljetnici imenovanja koprivničkog Zrinskog trga kada je na 300. obljetnicu Sigetske bitke trg dobio ime po Nikolu Šubiću Zrinskom branitelju Sigeta te o 450. obljetnici Sigetske bitke.

U Ogranku smatraju kako bi uključivanje i podržavanje ove inicijative bilo od velike koristi za Koprivnicu jer predstavlja zanimljiv marketinški potencijal. Usto, predlažu da se formira posebno povjerenstvo koje bi sastavilo cjelogodišnji protokol te da se primjerice i Renesansni festival odvija u znaku navedenih obljetnica.

– Može se na Zrinski trg, kao veliki dnevni boravak grada, već uz Zrinsko – frankopanski dan 30. travnja, izvijesiti na jarbol zastave Zrinskih koje će trg krasiti kroz cijelu godinu u prisustvu postrojene Zrinske garde Čakovca – objasnio je Ernečić.

Dodao je kako bi sudjelovanje Grada i Turističke zajednice u ovoj inicijativi doprinijelo dodatnoj promociji Koprivnice kao povijesnog grada.

Što o tome misle u Gradu Koprivnici pokušali smo doznati od Darka Ledinskog, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i europske poslove, ali do zaključenja članka odgovor nismo dobili.