25.4 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Agro savjeti

Znate li da i u lipnju možete sijati i saditi razno povrće? Evo koje i savjeti kako to najbolje učiniti
Z

Sjetva cikle u lipnju također zahtijeva rastresito i vlažno tlo te redovito zalijevanje. Pazite da ju ne posijete pregusto.

Ne propustite

Sijanje ili sadnja povrća ima svoja pravila. Činjenica je da ove dane u godini beremo plodove našeg rada, no sigurno znate da se u lipnju može i sijati i saditi. Portal agroklub naveo je top 10 finih sadnica i načine na koje se mogu saditi.

Mahune se mogu sijati još ovoga mjeseca, ovisno o temperaturama. Redovito ih zalijevajte i okopavajte, posebno ako se stvori pokorica. Kada dosegnu visinu 15 do 20 cm, ogrnite ih – ističu s Agroportala. Grah brzo raste i dobro podnosi toplinu. Kada u vrijeme cvjetanja vlada suša, a vjetar je jak, vreo i suh, dolazi do opadanja cvijeta i možete ostati bez uroda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalijevanje u ovom periodu.

Tikvice također brzo rastu i još uvijek se mogu sijati izravno u vrt. Izaberite sunčanu poziciju i dobro drenirano tlo. Redovito ih zalijevajte, a tlo oko njih malčirajte. Krastavci su poput tikvica i traže sličnu njegu. U slučaju sadnje presadnica bit će osjetljiviji na prilagodbu i visoke temperature pa ih redovito navodnjavajte. Sijati ih možete ponovo u drugoj polovici srpnja, za berbu u rujnu.

vrt, sadnja, ilustracija, mahuna
Ilustracija//FOTO: Envato Elements

Mrkva posijana u lipnju vadi se kasno ljeti ili u jesen. Prije sjetve dobro pripremite tlo koje mora biti rastresito kako bi se dobro razvijala. Peršin je još jedna povrtna vrsta koja se može posijati ovoga mjeseca, ali uz redovito zalijevanje budući da sjemenu treba duže vremena da proklija, nekada i po mjesec dana. Ima slične zahtjeve kao mrkva.

Sjetva cikle u lipnju također zahtijeva rastresito i vlažno tlo te redovito zalijevanje. Pazite da ju ne posijete pregusto. Postoje sorte salate koje se mogu sijati tijekom ljeta. Birajte one koje su otporne na vrućinu, redovito ih navodnjavajte i malčirajte. U slučaju previsokih temperatura možete ih zasjeniti agrotekstilom, navode na agroportalu.

Blitva je otporna na vrućinu i može se kontinuirano sijati tijekom ljeta. Osigurajte joj prihranu i dovoljno vode te uživajte u njezinim blagodatima cijelog ljeta. Bosiljak je toploljubiva začinska biljka i još uvijek se može sijati u lipnju. Dobro uspijeva u sunčanim dijelovima vrta, a najbolji susjed mu je rajčica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pazite gdje parkirate

S ovih automobila najviše se kradu dijelovi, najveća zarada lopovima je osigurana u krađi ovih dijelova…

Da se kradu auti, to znamo, a u posljednje vrijeme sve češće su na meti lopova i autodijelovi. Stručnjaci...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×