Znate li kakve vas kazne čekaju ako napustite mjesto prometne nesreće?

09:16h
0
Ilustracija

Tijekom 2014. godine na području koje pokriva Policijska postaja Križevci zabilježena je 201 prometna nesreća, od kojih je u 12 nesreća jedan od sudionika napustio mjesto događaja.

Negativni trend se nastavlja i u siječnju ove godine, te je od ukupno 14 prometnih nesreća u tri nesreće jedan od sudionika napustio mjesto događanja.

Stoga pozivamo sve sudionike u prometu na cesti da u slučaju sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je nastala samo materijalna šteta, ne napuštaju mjesto događaja ukoliko prethodno nisu popunili i potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći.

U slučaju prometne nesreće s materijalnom štetom kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Ovom prilikom podsjećamo da su vozači sudionici prometne nesreće s materijalnom štetom dužni, ukoliko je to moguće, uklonili vozila s kolnika kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje prometa.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za vozača koji drugom sudioniku prometne nesreće ili vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari nije ostavio svoje podatke ili nije popunio Europsko izvješće i napustio je mjesto prometne nesreće s materijalnom štetom, predviđena je sankcija u vidu novčane kazne u iznosu od 2000 do 5000 kuna i dva negativna prekršajna boda.

Ističemo da je sudionik prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, dužan ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije. Nakon pružanja pomoći ozlijeđenim osobama odnosno obavještavanja policije o događanju prometne nesreće s ozlijeđenim ili poginulim osobama, sudionik prometne nesreće mora se vratiti na mjesto prometne nesreće i sačekati dolazak policijskih službenika i drugih ovlaštenih osoba koji će vršiti očevid prometne nesreće.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za vozača koji je neopravdano napustio odnosno nije ostao na mjestu prometne nesreće s ozlijeđenim ili smrtno stradalim osobama, predviđena je novčana kazna u iznosu od 3000 do 7000 kuna i tri negativna prekršajna boda, te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci.