Kajkavska poezija u Irskoj

Zoran Crnčić: Pitali su me Irci je li to njemački, češki ili španjolski, jako im se svidjelo

Izvodio sam uglazbljene Galovićeve pjesme Višnje, Grozdje, Jesenski veter, Pod Breskvami, Lepa Kata... Dobio sam dosta pohvala od Iraca, Amerikanaca i stranaca iz cijelog svijeta, zadovoljan je Zoran.

10:59h
0
Zoran Crnčić u irskim krajolicima // Foto: Privatna arhiva, Facebook

Koprivničkim knjižničarima javio se iz Irske Zoran Crnčić, dugogodišnji član i suradnik Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“. Široj javnosti poznat je po nastupima na Galovićevim jesenima s uglazbljenim stihovima Frana Galovića.

Uglazbio je njegovu cijelu zbirku „Z mojih bregov“, kao i kajkavske pjesme Pavleka Miškine i Slavka Fijačka. Sada se privremeno nalazi u Irskoj, radeći za organizaciju za osobe s mentalnim poteškoćama L Arche sa sjedištem u Kilkennyju.

– Štićenici su Irci, a asistenti koji rade sa štićenicima dolaze iz mnogih zemalja svijeta – SAD-a, Kanade, Indije, Argentine, Brazila, Koreje, Francuske, Belgije, Njemačke, Italije, Mađarske, Kolumbije. Jako internacionalno društvo, pa imam trostruko iskustvo – raditi s osobama s mentalnim poteškoćama, surađivati i živjeti s ljudima iz cijelog svijeta te živjeti i raditi s Ircima – objašnjava Zoran.

Kaže kako je nakon 40 godina postojanja Organizacije jedini Hrvat koji radi za njih.

– Početak nije bio lagan i trebalo je dosta toga naučiti i prilagoditi se, ali sad sam dobro – priča Crnčić.

Osim što radi za dobrotvornu organizaciju, Zoran predstavlja kajkavsku i kako sam kaže, ostalu dobru poeziju iz Hrvatske. Nastupio je s pjesmama Galovića i Miškine na festivalu Callan koji promiče događanja na ulici, prava osoba s mentalnim poteškoćama i uopće sudjelovanje ljudi u manjim sredinama u predstavama, koncertima i drugim aktivnostima.

Kajkavske izvedbe u Irskoj // Foto: Zoran Crnčić

– Izvodio sam uglazbljene Galovićeve pjesme Višnje, Grozdje, Jesenski veter, Pod Breskvami, Lepa Kata… Dobio sam dosta pohvala od Iraca, Amerikanaca i stranaca iz cijelog svijeta. Jako im se dopalo izvođenje pjesama na kajkavskom. Pitali su me poslije je li to njemački, češki, španjolski. Jako im se svidio i ritam pjesama – zadovoljan je Zoran.

Osim toga, svaki mjesec nastupa s Galovićevim i Miškininim uglazbljenim pjesmama u L Arche Cafeu u Kilkenny u sklopu manifestacije “Open music”.

– Kilkenny je predivan grad. Vrlo turistički, s mnogo Amerikanaca, mnogo restorana i trgovina u centru grada, s predivnim dvorcem, rijekom i parkom za šetnju. U Irskoj su najljepše rijeke uz koje možete šetati cijele godine i sve je uvijek zeleno – oduševljeno završava svoje javljanje iz Irske naš sugrađanin, Koprivničanac Zoran Crnčić.