17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
izbori na vidiku

Zoran Vrabelj (HSS), kandidat za načelnika općine Koprivnički Ivanec: Želimo popraviti odnos s Gradom, Županijom, ministarstvima i ostalim partnerima
Z

Mi smo jedina stranka koja je za ove lokalne izbore napravila detaljan Plan i program dugoročnog razvitka općine. Imamo viziju i imamo ciljeve i smatramo da smo ih u stanju realizirati, kazuje Vrabelj.

Ne propustite

Zpran Vrabelj, kandidat HSS-a za načelnika općine Koprivnički Ivanec, iznio je svoje vizije i planove.

Kako ste se odlučili na kandidiranje za načelnika Općine Koprivnički Ivanec? Što Vas je potaknulo na isto?

Svakako da je više razloga navedenom i više odgovora na to pitanje, no u prvom bih redu istaknuo loš odnos općine sa svim partnerima, posebno Koprivničko – križevačkom županijom. Bez kvalitetne suradnje sa županijom, s raznim ministarstvima, PORA-om, ŽUC-om, Piškornicom i ostalim partnerima, teško da možemo prosperirati.

Nakon izlaska gospodina Švegovića iz HSS-a i svega dva, tri njegovih pristaša, primio sam pozive od mnogih članova stranke da preuzmem funkciju predsjednika općinske organizacije, te da se kandidiram za općinskog načelnika. Gospodin Švegović, koji je do jučer bio član Hrvatske seljačke stranke, predsjednik i općinske i županijske organizacije, napustio je stranku zbog „neslaganja“ s vodstvom stranke. Osobno smatram da pojedinac ne čini stranku, nego svi članovi zajedno, te sam mišljenja da osobni interesi i ambicije pojedinaca ne smiju biti ispred stranke, a samim time niti ispred interesa mještana cijele općine. Ono što je jako bitno za napomenuti je da Švegovićeva novoosnovana stranka D-HSS nema apsolutno nikakve veze sa pravim HSS-om, a osnovana je kao plod neostvarenih ambicija za saborskim foteljama, a s glavnim ciljem da zbuni ljude prije izbora. Kao prilog mojoj tvrdnji bih naveo činjenicu da lista D-HSS-a jedina nije ispunila potrebnu kvotu od četiri žene.

Drugi razlog zbog kojeg sam se odlučio kanidirati a koji je više sentimentalan, a moram ga spomenuti, je taj što je moj pokojni otac, Božidar Vrabelj, bio načelnik naše općine u dva mandata i radio je jako puno na tome da podigne općinu i cjelokupni standard stanovništva na neku višu razinu i znam koliko je energije davao za općinu. U uspomenu na njega i njegov rad, cilj mi je nastaviti njegovim stopama i dati sve od sebe da se Općina Koprivnički Ivanec vrati tamo gdje joj je i mjesto.

Kako komentirate svoju konkurenciju?

Prije svega, moj osobni interes nisu fotelje, a jako je žalosno da je tu priču pokrenuo upravo gospodin Švegović koji je izašao iz HSS-a zbog toga jer na zadnjim parlamentarnim izborima nije bio na listi za Sabor, što je i sam priznao. Moram napomenuti da sam svega 3-4 puta bio u kontaktu s gospodinom Beljakom te ne znam od kud njemu informacije da je sve što ja radim plod utjecaja njega i nekih političkih interesa? Moram napomenuti da su gospodinu Švegoviću upravo HSS i gospodin Beljak omogućili da postane predsjednik Županijske organizacije, a meni da postanem predsjednik općinske organizacije.

Htio bih napomenuti biračima da ću svoju funkciju načelnika obavljati volonterski, kao i moj pokojni otac koji je za to primao 3.500 kuna naknade neto, i to zato jer imam svoj posao koji sam dobio na temelju svojeg obrazovanja, znanja i kompetencija te nisam dužan nikome ništa, a u političku utrku krećem potpuno neopterećen. Za razliku od gospodina Švegovića koji svoju plaću skriva od javnosti kao zmija noge.

Zanima me samo i jedino interes Općine Koprivnički Ivanec, da u suradnji sa Županijom, bez obzira tko bio župan, preko EU fondova ili preko ministarstava ostvarimo što više projekata, a jedan od tih projekata je osnovna škola sa sportskom dvoranom za koju se i nadam da će se realizirati.

Moram spomenuti još njegove izjave o ravnateljici i zaposlenici našeg dječjeg vrtića. Zamolio sam gospodina Švegovića da pokuša izgladiti problem ravnateljice i zaposlenice vezano uz sate rada i plaću, čisto iz ljudske strane, ne tražeći od njega nikakve druge radnje, a tu temu je isti stavio na dnevni red Općinskog vijeća skupljajući na taj način jeftine političke poene. Ta točka nije niti smjela biti na dnevnom redu Općinskog vijeća, jer je to stvar dječjeg vrtića, a ne općine.

Vrtićki objekti se mogu znatno sufinancirati iz EU fondova, državnih izvora i županijskih izvora (dječji vrtići u Kloštru Podravskom, Virju, Novom Virju, Sokolovcu). Čak je i dječji vrtić u Koprivnici (Starigrad) sufinanciran sa 75 % EU sredstava. Za školske objekte taj izvor ne postoji i zato Koprivnica diže kredit za školu, a županija za dvorane. Možda će se to moći pod nekim uvjetima djelomično pokriti iz Nacionalnog fonda za oporavak iz čega i županija misli financirati školu u Koprivničkom Ivancu. Mislim da je žalosno da jedan načelnik nakon četiri godine mandata ne zna takve stvari, ali zna manipulirati.

Također, nepotrebno je i bezrazložno da se svađa s relevantnim političkim faktorima u Gradu Koprivnici koji Općini Koprivnički Ivanec stalno nude suradnički odnos, jer Koprivnica nema u Piškornici suvlasnički dio, kao što ga ima Općina Koprivnički Ivanec. Teško mi je shvatiti zašto nemamo partnerski odnos s Koprivnicom, pogotovo iz činjenice da još uvijek nemamo pješačko-biciklističku stazu od Koprivničkog Ivanca do Koprivnice.

Vaš osobni stav prema Piškornici?

Da mogu, istog trena bih zatvorio postojeće odlagalište i budući projekt, ali ja sam u isto vrijeme i jako realan. To odlagalište postoji 40-50 godina na toj lokaciji, a njegovo postojeće stanje nije dugotrajno održivo. U ožujku ove godine pokrenut je postupak javne nabave „Projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica“. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 350.000.000 kuna, a sredstva dolaze iz EU fondova. Zato niti jedan kandidat za Općinskog načelnika, a koji dobije ove izbore, nažalost neće zaustaviti RCGO Piškornica. Ono što smatram da je bitno: prvo odgovornost za zdravlje mještana, stalna kontrola zraka i vode, te rješavanje istog, ako nije dobro, u suradnji s RCGO Piškornica, sa svim suvlasnicima i nadležnim institucijama. Na kraju je i jako bitno da Općina Koprivnički Ivanec ima, jer i mora imati, financijsku korist od svega toga, i to na ime komunalne naknade i ekološke rente. Zato gospodin Švegović nepotrebno plaši i obmanjuje javnost vezano uz odlagalište otpada Piškornica. Htio bih pitati gospodina Švegovića zašto je onda digao ruku na sjednici Općinskog vijeće za projekt RCGO Piškornice, te zašto lažno uznemirava javnost oko Piškornice, a s nikad pokazanim dokumentima. Navodna tajnost podataka je glupost jer akreditirani laboratoriji su dužni pokazati svoj status.

Plan i program HSS-a?

Mi smo jedina stranka koja je za ove lokalne izbore napravila detaljan Plan i program dugoročnog razvitka općine. Imamo viziju i imamo ciljeve i smatramo da smo ih u stanju realizirati. Prvenstveno tu mislim da izgradnju Osnovne škole Koprivnički Ivanec sa sportskom dvoranom, projekt kojega je moj otac pokrenuo i kojega nitko poslije njega nije bio u stanju realizirati. Sa već spomenutom izgradnjom dječjeg vrtića, ta dva projekta predstavljaju okosnicu našeg programa. Treća stvar koju ću spomenuti je izgradnja pješačko – biciklističke staze koja će nas spojiti sa Gradom Koprivnicom, sa rekonstrukcijom gradske ceste. Naravno da taj projekt nije u nadležnosti naše općine, već je u nadležnosti Grada Koprivnice, ali nadam se da će gradski čelnici shvatiti da u meni kao budućem općinskom načelnik imaju partnera, te da je izgradnja pješačko – biciklističke staze, koja će pridonijet sigurnosti djece u prometu, prijeko potrebna. Osim spomenutih projekata, namjera nam je osposobiti kuću folklora u postojećoj zgradi župne kurije koju je potrebno temeljito renovirati, izgraditi pješačko – biciklističke staze i renovirati ceste na području općine, izgraditi novi sportski objekt kod nogometnog igrališta u Koprivničkom Ivancu, ulagati u komunalnu infrastrukturu svih naselja općine, poticati rad svih udruga i još mnogo toga. Nemamo nažalost dovoljno prostora da nabrojimo sve projekte koje namjeravamo realiziratii. A vjerujte mi da ih ima.

Odnos sa Županijom?

Bez obzira na to tko pobijedi na ovim izborima i dobije na županijskoj razini, naš cilj mora biti ponovno uspostavljanje totalno narušene suradnje sa Županijom, jer županija je naša krovna institucija, bez obzira tko bio župan te iz koje političke strane on dolazio. Pa samo pogledajte činjenicu da župan Darko Koren nije posjetio našu općinu u zadnje četiri proslave dana općine (što je totalno nevjerojatno), a za vrijeme prijašnjih načelnika bio je redovan gost. Ponovno uspostavljanje suradnje i razgovora sa svim dionicima našeg života i partnerima koji nas okružuju jedini je način da Općina Koprivnički Ivanec ponovno postane prepoznatljiva, te da bude u mogućnosti financirati svoje projekte. Bez toga, zaboravite školu, a vrtić i staze ćemo kroz kreditna zaduženja vračati slijedećih 10-15 godina.

Poruka za kraj? 

Pozivam sve mještanke i mještane Općine Koprivnički Ivanec da u nedjelju 16. svibnja izađu na izbore i daju svoj glas listi Hrvatske seljačke stranke i meni kao kandidatu za općinskog načelnika. Na našoj listi kandidata za Općinsko vijeće nalaze se novi, mladi ljudi, ali i oni stariji, provjereni. Lista HSS-a za Općinsko vijeće predstavlja spoj mladosti i iskustva i upravo je zato ona Vaš prvi odabir.

Na našoj listi za Općinsko vijeće nalaze se sljedeći kandidati: 1. Zoran Vrabelj iz Koprivničkog Ivanca, 2. Marko Balija iz Kunovca, 3. Ružica Blažević iz Koprivničkog Ivanca, 4. Dalibor Jembrek iz Botinovca, 5. Anto Burušić iz Goričkog, 6. Darko Potroško iz Pustakovca, 7. Marijana Friščić iz Koprivničkog Ivanca, 8. Slavica Martinaga iz Koprivničkog Ivanca, 9. Gabrijela Santor iz Koprivničkog Ivanca.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Budite oprezni

Ovo su tri znaka na vašem tijelu koja mogu ukazivati na visok kolesterol, prepoznajte ih na vrijeme

Praćenje razine kolesterola može biti jednostavan način za procjenu jedete li pravilno ili imate li dovoljno tjelesne aktivnosti. Ipak,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×