PRIJEM U ŽUPANIJI

Župan pohvalio mentorice i učenike koji su bile angažirani u projektu borbe protiv ovisnosti

U projektu su sudjelovali učenici iz 14 osnovnih i četiri srednje škole s područja županije koji su uz pomoć mentorica snimali video materijale na temu borbe protiv ovisnosti.

13:47h
0
IMG

U prostorijama Županijske uprave danas je održan prijem župana Darka Korena za mentorice učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u projektu „Budi NEovisan“ Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije.

Uz župana, prijemu za mentorice su prisustvovali i zamjenik župana ujedno i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić, v.d. pročelnice UO za zdravstveno i socijalne djelatnosti Maja Blažek i pomoćnik pročelnice Miroslav Belobrk te županijska koordinatorica za školske preventivne programe Jasna Horvat Vlahović i koordinatorica preventivnih programa u osnovnim školama Jelena Šimek Kristović.

Projekt „Budi NEovisan“ proveden je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti
koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, a u njemu su sudjelovali učenici iz 14 osnovnih i četiri srednje škole s područja županije koji su uz pomoć mentorica snimali video materijale na temu borbe protiv ovisnosti.

Župan Koren uvodno je izrazio zadovoljstvo što je Povjerenstvo krajem prošle godine
uspješno provelo projekt unatoč ograničavajućim okolnostima zbog pandemije koronavirusa te naglasio važnost koju borba protiv raznih oblika ovisnosti ima za cijelu društvenu zajednicu.

– Ovo je jedan od važnih projekata u sklopu školskih preventivnih programa koje Županija već niz godina podržava organizacijski i financijski kojim se nastojalo potaknuti učenike da se još više informiraju o problemu ovisnosti i kreiraju edukativne filmove koji će se koristiti i u nastavnom procesu. Smatramo da ovakve aktivnosti kroz odgojno-obrazovni sustav mogu biti najučinkovitiji oblik prevencije ovisnosti, a isto tako Županija je kroz rad svojih stručnih službi i suradnju sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i PU koprivničko-križevačkom  aktivno uključena u programe prevencije raznih oblika ovisnosti“, istaknuo je župan.

Čestitku i zahvalu učenicima i mentoricama je uputio i predsjednik Povjerenstva Ratimir
Ljubić istaknuvši kako je već od najranije dobi kod učenika važno osvijestiti problem
ovisnosti putem edukacija i preventivnih programa.

Županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Jasna Horvat Vlahović zahvalila je županu i zamjeniku Ljubiću kao predsjedniku Povjerenstva te Županiji koja je bila tehnička podrška cijelo vrijeme trajanja projekta, pojasnivši kako je došlo do same ideje: – Uz koordinatorice preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama Jelenu Šimek Kristović i Petru Sobota-Frčak, ideja je bila osmisliti programe koji bi bili prilagođeni potrebama pojedine škole i aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Naš projekt „Budi Neovisan“ prilagođen je učenicima, kako sadržajno, tako i kreiranjem materijala u digitalnom obliku, a podršku smo dobili i od voditelja školskih preventivnih programa – rekla je.

U kategoriji osnovnih škola najboljim filmom proglašen je film „Izbor je uvijek tvoj“
Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec, a mentorica Dijana Pleadin pohvalila je uključene učenike na hrabrosti i angažmanu.

– Ideja za film razvila se tako da smo kolegica Vanja i ja, nakon što smo vidjele natječaj, zaključile da su učenici dovoljno zreli da daju doprinos ovoj tematici s kojom se u osmim razredima pojačano bavi. Željeli smo stvoriti neku vrstu video igrice s centralnim likom koji nailazi na razne neprimjerene situacije i pokušava ih riješiti, a svaki je učenik imao dvije uloge – pojasnila je.

Najboljim filmom u kategoriji srednjih škola proglašen je film „Ne budi fejk“ Gimnazije dr.
Ivana Kranjčeva Đurđevac, a mentorica Ana Huzjak zahvalila je Županiji i Povjerenstvu na
hvalevrijednom projektu, izrazivši zadovoljstvo što su uključene osnovne i srednje škole kao aktivni sudionici u procesu prevencije ovisnosti među mladima.

– Drago nam je što ste prepoznali potrebu da se toj problematici pristupi na način koji je
prilagođen mladima i kroz medij koji je njima blizak te zato i interes bio velik. Također je
važno da mladi stvaraju materijale za mlade jer je to jedan od najučinkovitijih načina na koje se može pristupiti tom problemu, naime, oni će spremnije primiti informacije od svojih vršnjaka, kroz materijale koje su sami kreirali – istaknula je mentorica Huzjak te dodala kako je pokazatelj uspješnosti projekta to što se mnogo škola uključio, dok kvaliteta video uradaka puno govori o tome koliko je dobro projekt osmišljen.

Nakon uvodnih obraćanja, župan i zamjenik Ljubić mentorima su podijelili priznanja  te
nagrade za učenike, a Županija je kroz Povjerenstvo ukupno osigurala deset tisuća kuna za nagrade učenicima i mentorima za prva tri mjesta među osnovnim i srednjima školama.