23.5 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Župani SZ Hrvatske u Varaždinu razgovarali o razvojnim projektima
Ž

Ne propustite

U Županijskoj palači u Varaždinu jučer je održan radni sastanak župana sjeverozapadnih hrvatskih županija – Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske. Župani Ivan Perhoč, Darko Koren, Siniša Hajdaš Dončić i Predrag Štromar raspravljali su o suradnji na zajedničkim razvojnim projektima četiri županije, odnosno NUTS-2 regije, a osvrnuli su se i na status RCGO Piškornica.

Župani su se složili da smo kao NUTS-2 regija po pripremljenosti projekta najspremniji za privlačenje europskih sredstava, te da zajednička suradnja i uvažavanje različitosti te regionalni pristup predstavljaju novi koncept u funkcioniranju regionalne samouprave i mogu biti na primjer drugima.

Župan Varaždinske županije za početak je listopada najavio zajednički nastup četiri županije na sajmu “Expo Real u Munchenu”, međunarodnom sajmu komercijalnih nekretnina i ulaganja.

– Dogovorili smo zajednički nastup na najvećem B2B sajmu komercijalnih nekretnina u Europi  kako bismo potražili investitore i predstavili gospodarske zone u ovoj regiji. Nadamo se da ćemo dobiti podršku Ministarstva gospodarstva i Gospodarske komore – pojasnio je župan dodavši kako regija Sjever zahvaljujući čestim koordinacijama četiri župana trenutno ima najviše projekta te je najpripremljenija za privlačenje sredstava iz europskih fondova.

Razgovaralo se i o aktualnoj problematici vezanoj uz Piškornicu pri čemu je Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo kako će se kroz par tjedana obznaniti novo kadrovsko rješenje za vođenje ovog projekta.

– Bilo je najvažnije napraviti reviziju ovog projekta koji je jedan od rijetkih s regionalnim konsenzusom, ali i podrškom s državne razine. Kako smo se razišli s bivšim direktorom, traži se kompetentna osoba koja će garantirati da se projekt vodi u ispravnom pravcu. Pred nama i novim projekt menadžerom je još puno posla, ali to treba gledati kao veliku priliku i šansu – istaknuo je župan Koren pohvalivši također odličnu suradnju s ostalim županima.

Siniša Hajdaš Dončić, krapinsko-zagorski župan kao rezultat odlične suradnje četiri župana naveo je primjer dogovorene specijalizacije županija u vidu Centra izvrsnosti.

– Svaka od naših županija bit će svojevrsni Centar izvrsnosti. Koprivničko-križevačka za prehrambene inovacije i tehnologiju, Varaždinska za IT sektor, Krapinsko-zagorska za energetsku učinkovitost i inovacije, a Međimurska za metaloprerađivačku industriju – pojasnio je župan te dodao kako ovakav sustav dokazuje uvažavanje različitosti, ali i spremnost da svaka županija bude predvodnik u odrađenom sektoru, što „osigurava optimalni ekonomski razvoj regije’.

Župan Ivan Perhoč iz Međimurske županije složio se sa svojim kolegama pohvalivši također odličnu suradnju međusobno povezanih županija koja, istaknuo je, ima još potencijala.

– Osim zbrinjavanja otpada, zajedničkom suradnjom možemo doći do većeg standarda u zdravstvu i obrazovanju pri čemu je najvažnije međusobno uvažavanje specifičnosti – pojasnio je Perhoč.

Na kraju su se četiri župana prošetali središtem Varaždina i razgledali štandove postavljene povodom Špancirfesta.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mještani ogorčeni

Općina na nogama: Ne želimo smrad kompostane u svojim domovima, slat ćemo inspekcije da zaustavimo projekt

Vijest da će se u Imbriovcu, mjestu u općini Đelekovec, graditi nova kompostana na mjestu već postojeće, no s...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×