- Oglas -

Koprivničko-križevačka županija na javnoj je dražbi prije dvije godine, odnosno 2019. godine, kupila dvorac Inkey u Rasinji. Dvorac i oko pet jutara zemljišta platili su 410 tisuća kuna.

Kako navode, time su spasili ovaj spomenički dragulj kulturne baštine od daljnjeg propadanja. Dvorac Inkey sagrađen je u 19. stoljeću, a propada već desetljećima.

Županijski planovi obnove dvorca zvuče odlično, no postoji jedan problem. Naime, popratnu zgradu ispred dvorca kupila je tada tvrtka Last Floor iz Zadra, u vlasništvu Brune Grancarića, a vlasništvo je upisano i na katastru općine Rasinja.

- Oglas -

Tvrtka se bavi kupnjom i prodajom vlastitih nekretnina, a što namjeravaju s navedenom zgradom, koja je nekad služila kao mjesto stanovanja za poslugu barunske obitelji Inkey, ostaje za vidjeti.

Upit o turističkim planovima vezanima uz dvorac, sadržajima koji će se nuditi, skicu budućeg izgleda te problematiku vezanu uz vlasništvo, u Županiju smo prvi puta poslali 6. svibnja, odnosno prije gotovo dva mjeseca.

Podsjetnik smo poslali 7. lipnja, no do danas nikakav odgovor iz Županije nije stigao.

Dvorac lijevo i zgrada u vlasništvu tvrtke Last Floor desno // Foto: Mirko Hanžeković

 

Kako županija ima u planu obnovu dvorca vrijednu milijune kuna te im je cilj prijaviti se na EU fondove i projekte obnove kulturnih spomenika, pitanje je hoće li u tome uspjeti s obzirom na to da je popratna zgrada u vlasništvu druge tvrtke, a zemljišta oko nje i dvorac u vlasništvu Županije.

Ova se tema otvorila na sučeljavanju kandidata za župana na portalu ePodravina.hr, kada je kandidatkinja Domovinskog pokreta Mirjana Hanžeković kazala: Zanimljivo je to da je Županija vlasnik jedne čestice, a druge gospodin Bruno Grancarić, ujedno i vlasnik tvrtke Last Floor. To vam je isto kao da vi kupite kuću, a netko drugi garažu.’

Župan Koren tada je samo odgovorio da se to rješava, a odgovor na koji način, nismo dosada dobili.

Obilazak s ministricom // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Treću pomoćnu zgradu, čestice oko nje i ribnjake kupila je tvrtka Solarne elektrane Rasinja, u vlasništvu koprivničkog poduzetnika Darka Kolareka. Ovdje je riječ o sasvim drugom projektu, na kojem se već počelo raditi, odnosno gradnji polja solarnih elektrana, dok su ribnjaci već izravnati.

Upravo između te dvije čestice stoji zgrada zadarske tvrtke Last Floor, čijeg vlasnika Brunu Grancarića nismo uspjeli dobiti na telefon, koji je bio isključen.

Župan Koren je dvorac obišao i s ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek, kada je rekao da je ministarstvo za izradu projekta izdvojilo pola milijuna kuna, dok iz županijskog proračuna stiže još 450 tisuća kuna.

– Nadam se da će to naše ružno pače, dvorac u Rasinji, kroz koju godinu postati bijeli labud, ponos turističke ponude Koprivničko-križevačke županije – najavio je tada župan.

Podsjetimo, u njemu je nekad stolovala barunska obitelj Inkey koja  ga je potkraj II. svjetskog rata i napustila nakon čega je promijenio nekoliko vlasnika.

Pomoćna zgrada u vlasništvu Last Floora // Foto: Mirko Hanžeković
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).