Županijska izložba vina // Graševina Tanje Grudić proglašena Županovim vinom

16:00h
0
Foto: www.kckzz.hr

U sklopu Križevačkog velikog Spravišča, u subotu 13. lipnja održana je u Križevcima XIII. Međunarodna izložba vina Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruge vinogradara i vinara „Bilikum” iz Križevaca.

Na samom početku programa predsjednik Udruge „Bilikum” Denis Maksić osvrnuo se na organizacijske početke županijskih izložbi vina, dok je predsjednik Zajednice Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota govorio o razvoju i proizvodnji vina na području Županije.

Zdravicu pajdašiji održao je gradonačelnik Branko Hrg, a izložbu je službeno otvorio župan Darko Koren naglasivši kako će Županija u okviru svojih mogućnosti i nadalje pomagati ovu poljoprivrednu granu, jer ovakve ocjene govore kako treba pomoći i nagraditi veliki trud i zalaganje proizvođača koji doprinose promociji naše Županije.

Na ovogodišnju izložbu pristiglo je 107 uzoraka vina iz Mađarske i Republike Hrvatske. Ocjenjivačka komisija pod predsjedanjem Zdenka Ivankovića, dipl. ing. dodijelila je 2 velika zlatna odličja, 32 zlatna odličja, 40 srebrnih odličja i 24 brončana odličja te 5 priznanja. Već tradicionalno na županijskoj izložbi proglašava se i Županovo vino, a ovogodišnju počasnu vinsku nagradu osvojila je graševina Tanje Grudić iz OPG Pomona.

Šampion izložbe je Cezar Winery kft. – Malbec, mješavina sorti iz Nagyrada. Gradonačelnikovim vinom proglašeno je vino Kleščec Dragutina Kamenjaka te OPG Dragutina Posavca sa Frankovkom. Najbolje predikatno vino je Traminac Zlatka Sonenšajna, a najbolje voćno vino je OPG Jadranka Mihalića.

Nakon dodjela plaketa i priznanja okupljeni su se nastavili družiti uz Večer vina i čvaraka te zabavni dio programa.

Izvor: www.kckzz.hr