14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Županijske knjižnice svakog dana posjeti više od 800 korisnika!
Ž

Ne propustite

Ravnateljice pet narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji – tri gradske knjižnice iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, te dvije općinske knjižnice : iz Virja i Gornje Rijeke – na svom redovnom polugodišnjem radnom sastanku, ovaj put održanom u Đurđevcu, razmatrale su rezultate rada svojih ustanova u 2014., te dogovarale zajedničke knjižnične aktivnosti i suradnju u 2015. Proteklu godinu ocijenile su kao vrlo burnu i zahtjevnu, što se tiče obavljanja djelatnosti u uvjetima smanjenog financiranja i sveopće štednje, ali i vrlo uspješnu, s obzirom na provedene programe i ostvarene rezultate u knjižnicama.

Županijska knjižnična mreža

Najšire dostupnom knjižničnom uslugom, namijenjenom svim građanima, u 2014. godini bilo je pokriveno 98% područja Koprivničko-križevačke županije – tj., sva tri grada i 21 općina, od ukupno 22 općine. Pri tome gradovi i dvije općine, Virje i Gornja Rijeka, imaju samostalne knjižnice, dok su u 19 općina u 2014. knjižničnu uslugu građanima pružali koprivnički i križevački bibliobusi – pokretne knjižnice.

Odlična je vijest da su uključivanjem Općine Molve u mrežu stajališta koprivničkog bibliobusa od 22. siječnja 2015. i stanovnici ove općine dobili mogućnost korištenja knjižničnih usluga. Zahvaljujući tome, od siječnja 2015. ostvarena je po prvi put stopostotna pokrivenost Županije uslugama narodnih knjižnica koje su od ove godine dostupne stanovništvu svih općina i gradova u Županiji, ili putem samostalnih knjižnica, ili putem bibliobusa.

Korištenje knjižnica, posjeti i posudba knjižnične građe

Na razini Županije, usluge pet narodnih knjižnica i dva bibliobusa tijekom 2014. godine koristilo je cca 13% stanovnika, tj. u knjižnice i bibliobuse bilo je učlanjeno oko 15.000 građana svih dobi i različitih interesa – od roditelja s bebama, preko predškolske djece i osnovnoškolaca, do srednjoškolaca i studenata te odraslih najrazličitijih zanimanja, a među njima i veliki broj nezaposlenih i umirovljenika.

Broj posjetitelja koji su posuđivali knjižničnu građu, koristili čitaonice, računala i internet, ili sudjelovali kao posjetitelji nekih od brojnih programa u knjižnicama, uključujući i broj posjeta bibliobusima, popeo se u 2014. godini na ukupno više od 210.000 posjeta, što je oko 800 posjeta knjižnicama dnevno! Radi posudbe i vraćanja knjižnične građe korisnici svih dobi posjetili su županijske knjižnice u 2014. ukupno oko 155.000 puta te pri tome posudili cca 300.000 knjiga, slikovnica, elektroničke građe (DVD-a, CD-a) itd.

Uz to, sve je veći i broj virtualnih posjeta internetskim stranicama i pristupa digitaliziranoj građi knjižnica, čime se i naše knjižnice uspješno uključuju u svjetski trend korištenja knjižnične građe i informacija te knjižničnih baza podataka online.

Što knjižnice nude?

Uz svoju osnovnu ulogu – omogućavanje dostupnosti izvora informacija i literature potrebne za formalno i neformalno obrazovanje, za poticanje vještine čitanja i raznih oblika pismenosti, te za cjeloživotno učenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, sve gradske i općinske knjižnice, kao i pokretne knjižnice, provodile su niz projekata, programa i aktivnosti namijenjenih svim dobnim i različitim interesnim skupinama korisnika. Građani su imali prilike prisustvovati brojnim književnim susretima, tribinama, predavanjim i radionicama. Održavali su se socijalno-inkluzivni programi u suradnji s brojnim udrugama, posebno namijenjeni ranjivim skupinama naših sugrađana – npr. osobama s invaliditetom, pripadnicima nacionalnih manjina i sl. Djeca i mladi mogli su u knjižnicama učiti strane jezika na tematskim radionicama, a putem čitateljskih klubova svi zainteresirani imaju priliku u svojoj najbližoj knjižnici redovito raspravljati o pročitanim knjigama i družiti se s drugim ljubiteljima čitanja.

Knjižnice također omogućavaju građanima besplatan pristup internetu i računalnoj tehnologiji, organiziraju obrazovne programe za razvoj informatičke i informacijske pismenosti, te redovito surađuju sa školama, udrugama i brojnim drugim institucijama kao partnerima u pružanju što boljih usluga građanima.

Najposjećeniji programi u knjižnicama

Neki od programa koji svake godine okupe ili obuhvate najveći broj posjetitelja ili korisnika bili su: Knjige za bebe – darivanje prve slikovnice svim novorođenim bebama u koprivničkom Rodilištu; Pričaonice i raznovrsne radionice – za bebe, djecu i njihove roditelje; Noć knjige – manifestacija slavljenja knjige i čitanja koja se provodi ne samo u narodnim, nego i u brojnim školskim knjižnicama; TEDx Koprivnica Library – svjetski poznati format predavanja o najaktualnijim temama s uglednim gostima, ali i lokalnim govornicima, stručnjacima za pojedina područja; Zelena knjižnica – ciklusi radionica, predavanja i tribina o zdravom načinu života, stanovanja i prehrane, ekološkoj prozvodnje hrane, energetskoj učinkovitosti; Zajedno do zapošljavanja – programi pomoći u edukaciji za lakše traženje zaposlenja, u stjecanju kvalifikacija i prekvalifikaciji, u pokretanju vlastitog posla i samozapošljavanju itd.; Bibliokofer – poticanje čitanja za najmlađe, polaznike dječjih vrtića; Priče za laku noć – program u kojem putem radio-valova knjižničari čitaju i pričaju priče za najmlađe; Filmske večeri itd.

Prostor – nužna pretpostavka za rad knjižnica

Odgovarajući, dovoljno velik i primjereno uređen prostor u knjižnicama vrlo je važan element uspješnog rada svake knjižnice pa iznimno veseli činjenica da su u 2014. godini ostvarena značajna prostorna poboljšanja u pojedinim knjižnicama naše Županije.

Privodi se kraju najznačajniji građevinski pothvat u knjižničarstvu županije – uređenje nove Gradske knjižnice „Franjo Marković” u Križevcima, u prostoru bivšeg Doma HV-a. Opremanje namještajem i preseljenje knjižnice u novu zgradu gdje će korisnici i knjižničari, umjesto dosadašnjih petstotinjak, imati na raspolaganju cca 1.800 m2 prostora, očekuje se tijekom 2015. godine.

Gradska knjižnica Đurđevac također će u 2015. biti dostupnija korisnicima jer je krajem 2014. pušteno u rad dizalo koje omogućuje ravnopravan pristup knjižnici osobama s invaliditetom, ali i svima onima koji ranije nisu mogli doći do prvoga kata zgrade u kojoj je smještena knjižnica, npr. osobama starije životne dobi, roditeljima s bebama u kolicima itd. Đurđevačka knjižnica također će se proširiti i kvadraturom, nakon otkupa dodatnog prostora za potrebe knjižnice u nastavku na sadašnji Stručni odjel, čije se otvorenje nakon adaptacije i uređenja očekuje već u proljeće 2015.

Što se tiče alarmantnog nedostatka prostora u koprivničkoj gradskoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”, kao i same knjižnične zgrade sa četiri etaže u kojoj nije moguće ugraditi dizalo, što knjižnicu čini potpuno nedostupnom velikom broju građana, još uvijek se za početak trajnijeg rješavanja problema čeka odluka Grada Koprivnice o lokaciji na kojoj će se razvijati buduća gradska knjižnica, kao prvi korak u procesu prikupljanja potrebne projektne dokumentacije. Knjižničari su sa svoje strane još 2012. izradili dokument „Projektna osnova nove Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Koprivnica”, u kojem su detaljno opisali aktualne i planirane potrebe građana Koprivnice za knjižničnim uslugama, te izračunali kako bi koprivnička knjižnica prema važećim propisima umjesto sadašnjih 1.058 m2 trebala imati najmanje tri puta više prostora. Tek tada mogao bi korisnicima biti dostupan sav knjižnični fond (kojeg je trenutno u zatvorenim spremištima spremljeno čak 50%!), odgovarajući zaseban prostor dobile bi sve skupine korisnika, preko beba i mladih, do osoba treće životne dobi, a nova knjižnica u kojoj bi se osigurala svakome primjerena suvremena vertikalna i horizontalna prostorna komunikacija, napokon bi trebala biti ravnopravno dostupna i korisnicima s teškoćama u kretanju. Uz podršku Upravnog vijeća svoje ustanove, knjižničari su kao poželjnu lokaciju po svim parametrima za gradnju nove zgrade knjižnice predložili ugao Esterove i Školske ulice u Koprivnici, na mjestu gdje je nedavno srušena stara zgrada II. osnovne škole. Ova lokacija prikladna je za knjižnicu jer se nalazi u središtu grada, u neposrednoj blizini sadašnje knjižnične lokacije, a uz to je i prometno dostupna, što su neki od glavnih uvjeta za smještaj buduće knjižnice.

Čitanje i knjižnice su IN!

Knjižničare iznimno raduje što građani prepoznaju usmjerenost knjižnica na njihove stvarne i životne potrebe, i što rado koriste svoje knjižnice ne samo radi posudbe knjiga ili npr. za korištenje interneta, već i kao mjesta okupljanja i susreta, mjesta za razmjenu ideja, za inspiraciju i druženje, za pronalaženje pomoći u rješavanju nekih svojih životnih i egzistenijalnih problema, ali i za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u ugodnom i sigurnom okruženju.

I na kraju još jedna odlična vijest iz naših knjižnica: knjižnice u Đurđevcu i Virju, u suradnji sa svojim osnivačima, odlučile su u 2015. uvesti besplatnu članarina za svoje korisnike! Podsjetimo da građani Koprivnice tu mogućnost u koprivničkoj knjižnici imaju još od 2008. godine, kao i stanovnici Općine Gola koji se učlanjuju u koprivničku knjižnicu jer im članarine subvencionira njihova općina. No, također treba napomenuti da su i članarine u ostalim županijskim knjižnicama zaista samo simbolične u odnosu na sve sadržaje koje knjižnice nude. Stoga, ako već niste, postanite i Vi što prije član svoje najbliže knjižnice, ili se raspitajte kada dolazi bibliobus u Vaše mjesto, i sigurno ćete u knjižničnoj ponudi pronaći nešto za sebe i za članove svoje obitelji!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×