23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Županijski centar 112 Koprivnica obilježava svoj Dan // Lani zaprimili preko 43 tisuće poziva
Ž

Ne propustite

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, župan Darko Koren organizirao je prijam za djelatnike Županijskog centra 112 Koprivnica. 

Zamjenik župana, Ivan Pal, ujedno i načelnik stožera Zaštite i spašavanja, zahvalio je djelatnicima Centra na svim reakcijama ostvarenima u prošloj godini, iako nije bilo puno velikih akcija u kojima je trebalo kontinuirano djelovati.

– Mi kao Županija ulažemo sredstva koliko god je to moguće, a zahvaljujući županu ozbiljno smo ušli u neke međunarodne projekte od kojih ćemo sasvim sigurno imati koristi. Sve u svemu, mogu reći da ja nekak mirnije spavam dok nam prijeti opsanost, a znam da je sustav priličnop ustrojen – obratio se Pal.

S njegovim riječima složio se i Koren, naglasivši kako je jedan dio sustava (vatrogasci, civilna služba i policija) najbolji kada nam uopće nije potreban, kada se ništa ne događa.

– Svaka služba pojedinačno ima svoju vrijednost u ovome sustavu, no ja vas promatram kao cjeloviti sustav koji bdije nad svima nama i pazi da se nešto ne desi, a ako se desi onda da reagira na način da negativne posljedice budu što manje – poručio je Koren djelatnicima Centra 112.

Voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica, Roman Sabol, upoznao nas je s podacima vezanim uz prošlu godinu te naglasio kako je u prvome mjesecu ove godine zabilježen povećan broj poziva.

– Županijski centar prošle je godine zaprimio jednak broj poziva kao i godinu ranije, ali smo smanjili broj zlonamjernih i nenamjenskih poziva. No, zato smo u siječnju zaprimili preko 4800 poziva, što je gotovo za tisuću više nego u istome mjesecu prošle godine – pojasnio je Sabol.

Brojčano gledano, ŽC 112 prošle je godine zaprimio 43 592 poziva, a polovica od toga broja bila je zlonamjerna i nenamjenska. Od toga broja, preko 20 tisuća poziva preusmjereno je na 94, preko 5500 na 92, a malo manje od 500 poziva preusmjereno je na vatrogasce.

– Neki od najbitnijih događaja, u kojima su djelovale sve službe, bili su poplava kod Legrada početkom studenog, kada se prelila Drava, i sudar putničkog i teretnog vlaka koji se dogodio sredinom prosinca – rekao je Sabol te naglasio kako je u posljednje vrijeme sve više poziva vezano uz lisice, koje su viđene i kod vrtića i kod škola i u užem središti grada, pa čak i na stadionu na treningu Slaven Belupa.

– Te životinjice su se približile nama u gradu i to bude u ovoj godini sigurno problem s kojim ćemo se morati nositi, a i za koji ćemo morati naći rješenje – zaključio je voditelj Centra 112.

Na kraju napomenimo nekoliko statističkih podataka. Broj 112 prvi je put uveden u Europi davne 1991., a u RH se koristi od veljače 2005. godine.

Županijski centar 112 Koprivnica broji 11 djelatnika, a zahvaljujući dobroj suradnji s Županijom, jedini je centar koji je uključen u prekograničnu suradnju, zahvaljujući čemu je dobivena informatička i GIS oprema.

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se upravo na današnji dan, odnosno 11. veljače, a slavi se šestu godinu zaredom, točnije od 2008. godine, kada je Europski parlament prihvatio pisanu deklaraciju kojom se zahtjevalo obilježavanje dana europskog broja 112 za žurne situacije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

STANJE U STOČARSTVU

FOTO Veljko i Danijela u svom selu jedini uzgajaju krave: Proizvodnja mlijeka postala je skup sport

Nedaleko Đurđevca smjestilo se poznato naselje Sveta Ana, čija Vodenica privlači brojne turiste i zaljubljenike u prirodu Veljko i Danijela...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×