12.4 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Gospodarstvo i zdravstvo u županiji

Županijski HDZ optimističan oko budućnosti, no Felak upozorio: Neki poslodavci sigurno će novac od mjera ostaviti sebi i neće ih dati radnicima
Ž

Predsjednik županijskog HDZ-a i zamjenik župana Darko Sobota izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom Republike Hrvatske i dosad poduzetim koracima.

Ne propustite

Čelnici županijskog HDZ-a smatraju da je Koprivničko-križevačka županija među najboljima u Hrvatskoj po trenutnoj situaciji koju je izazvao koronavirus – što zdravstvenoj, što gospodarskoj.

Predsjednik županijskog HDZ-a i zamjenik župana Darko Sobota izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom Republike Hrvatske i dosad poduzetim koracima. Podsjetio je na gospodarske i socijalne mjere koje će biti izglasane na skorašnjoj elektronskoj sjednici Županijske skupštine.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

– U rebalansu je predviđeno 9,3 milijuna kuna za gospodarstvo, imamo i sredstva za kreditiranje malih i srednjih poduzetnika. Pozivam ih da iskoriste tu mjeru jer nam se u tom slučaju otvara prostor za još jedan takav plasman sredstava – najavio je Sobota.

Smatra da Hrvatska može ovim mjerama i tempom biti optimistična.

– Vjerujem da će s ovakvim mjerama Hrvatska među prvima izaći iz krize, i u zdravstvu i u gospodarstvu – rekao je Sobota.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Pakete gospodarskih mjera Vlade komentirao je i saborski zastupnik Damir Felak te ih je procijenio kao odgovarajuću reakciju na situaciju.

– Izmijenjen je i čitav niz zakona u Saboru, koji stalno radi. Cilj je očuvati što veći broj radnih mjesta i omogućiti gospodarstvu da djeluje. Nadamo se svi da će se mjere postupno popuštati i da će gospodarstvo moći bolje raditi. Uložili smo više od 100 milijuna kuna za potporu poslodavcima i uložit će se još da se prebrodi kriza. Moramo znati da nijedna država nema beskonačna sredstva, ima onoliko koliko prikupi kroz poreze i zaduživanje – rekao je Felak.

Najavio je još jedan paket mjera u svibnju i rezanje plaća u javnom sektoru, oko čega se pregovara sa sindikatima. Uputio je i apel poslodavcima da pošteno i odgovorno koriste mjere koje su im omogućene.

– Hoće li svi poslodavci koristiti sredstva na pravi način? Neki će sigurno dio novca zadržati za sebe umjesto da ga proslijede djelatnicima, pozivam ih da to ne čine, a i bit će niz provjera i inspekcija. Imaju i niz kreditnih linija kojima bi trebali prebroditi ovu krizu – upozorio je saborski zastupnik.

– Najvažnije je očuvati ljudske živote, gospodarski dio ćemo nadoknaditi – dodao je.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, dr. Mato Devčić, osvrnuo se na zdravstveni aspekt krize i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim pokazateljima i rezultatima.

– Nizom adekvatnih mjera Nacionalni stožer civilne zaštite, kao i sve njegove sastavnice, već dva i pol mjeseca sustavno nadziru i usmjeravaju aktivnosti oko kontrole i suzbijanja ove epidemije. Sve poduzete aktivnosti daju rezultat kojim možemo biti zadovoljni, čak i ponosni. Pozivamo građane na ustrajnost u poštivanju mjera, samo na taj način ćemo epidemiju privesti kraju sa što manjim brojem oboljelih. Istaknuo bih iznimno dobru koordiniranost svih institucija koje provode mjere te na lokalnoj razini iznimnu suradnju svih sastavnica zdravstvenog sustava u županiji. Broj oboljelih u županiji govori u prilog tome da smo maksimalno kvalitetno obavili posao i ustrajat ćemo na tome – poručio je Devčić.

Ratimir Ljubić, zamjenik župana i predsjednik Stožera civilne zašite, osvrnuo se na suradnju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, koju ocjenjuje odličnom.

– Mjere vladinog stožera donesene su pravovremeno. Možda smo među najstrožim zemljama, ali zato i imamo malo oboljelih i umrlih. Vrijedi spomenuti da iz Kine dobivamo zaštitnu opremu gotovo na dnevnoj bazi i ona dolazi u županiju, sve naše ustanove i medicinski radnici imaju adekvatna sredstva. Naša županija ima manji broj zaraženih i nemamo preminulih, pohvalio bih i stanovnike koji su odgovorni. Imali smo manji broj kršenja mjera i okupljanja, no svodimo to na minimum – kazao je Ljubić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×