7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zvonimir Mršić – veliki intervju
Z

Ne propustite

Nakon parlamentarnih izbora i velike pobjede Kukuriku koalicije, razgovarali smo s jednim od istaknutih ljudi SDP-a, koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem, kojem se predviđa pozicija u budućoj Vladi.

Kada možemo očekivati formiranje nove Vlade? Koji će biti prvi veći potez?

Formiranje nove Vlade možemo očekivati prije Božića. Prvi potez biti će izrada proračuna. Mi smo, nažalost, u situaciji da je s neodgovornim tajmingom izbora država u blokadi. Hitni zadatak je donošenje proračuna, da bi se omogućilo funkcioniranje države u punom smislu. Osim toga, struktura i sadržaj proračuna biti će vrlo jasan znak, prije svega financijskim institucijama i građanima, koje su nam namjere. Proračun je važan zbog toga što nam u 2. mjesecu dolazi velika obaveza vraćanja nekih dugova i dotad moramo sačuvati kreditni rejting. To se neće moći financirati iz tekućih prihoda već će se morati refinancirati. Prva dva mjeseca su ključni za start nove Vlade.

 Poneki potez Vlade morat će biti nepopularan, hoće li građani Hrvatske to razumjeti i honorirati?

Za mene su nepopularni potezi kad obećate nešto što ne možete izvršiti. Recimo, potpisivanje ugovora za izgradnju autoceste, znajući da se neće moći izgraditi jer nema novaca. Ja sam uvjeren da ukoliko objasnimo građanima zašto nešto radimo, ako nešto ima smisla, da će građani to razumjeti. I štednja i odricanje i strpljenje će naići na razumijevanje ako ima smisla. Ako se kaže da se nema za mirovine, a istodobno se državni novac nemilice troši kao dosad, onda naravno da se nema za mirovine. Ali, ako se kaže da se nema za povećanje plaća da bismo snizili kamatu na kredit koji moramo dići da bi vratili kredit koji smo naslijedili, ja mislim da ćemo naići na razumijevanje.

Koprivnica neće biti privilegirana već ravnopravna

Znači, možemo očekivati isključivo racionalno trošenje državnog, tj novca poreznih obveznika?

Trošenje državnog novca bit će prije svega transparentno. Danas imamo situaciju da ne znamo što je Vlada radila. Osim toga, mora se znati zašto se nešto radi. Naravno da i Vlada i ministri mogu donijeti pogrešne odluke, samo je pitanje jesu li spremni tu grešku ispraviti. Kad vidiš da efekt nije onakav kakav si smatrao da će biti kod donošenja odluke, onda je puno bolje tu grešku ispraviti nego inzistirati da ona i dalje traje. Važno je biti maksimalno racionalan i štedljiv. Opet napominjem, važno je da zadržimo kreditni rejting jer je on u opasnosti. Sljedeće godine predstoje nam velike obaveze koje država mora platiti. Moramo vidjeti koliko ima stvorenih obveza, potpisanih ugovora, što je sve u ormarima i ladicama.

Hoće li sada biti lakše “progurati” projekte vezane uz Koprivnicu?

Ne očekujem privilegirani položaj ni jednog grada. Mi nikad nismo ni očekivali privilegirani položaj, samo smo tražili da budemo ravnopravni, što dosada nismo bili. Očekujem da se država decentralizira i udvostruče se prihodi lokalne samouprave i da sve bude jasno, javno i transparentno. Ako postoji poziv za natječaj, onda moramo znati koji su uvjeti, iz kojih je razloga netko nešto dobio. Onda nema bojazni za Koprivnicu.

Kukuriku koalicija protiv je političke diskrecije / Foto: Ivan BrkićKakav će biti odnos s drugim mandatarima iz Koprivnice i okolice?

Svaka mudra vlast prihvatit će dobar prijedlog, što dosad nije bio slučaj. Ako govorimo o pripadnicima drugih političkih opcija, da su građani u njih imali povjerenja, vjerojatno bi dobili izbore bar u Ivancu i Goli.

Da li se već razgovaralo o prekrajanju Hrvatske na regije i koja je konkretna korist od toga?

 Hrvatska je već prekrojena na tri regije i za to je ruku digla dosadašnja vlast. Mi želimo Hrvatsku sastavljenu od pet regija. Nećemo ukidati općine i županije, ali ćemo omogućiti građanima da se odluče, pa ću ja tako predložiti da se Subotica i Glogovac spoje sa Koprivnicom, a o tome će odlučiti građani. Ali, neće biti financiranja općina mimo kriterija. Dosad smo imali hrpu općina koje nisu imale za plaće, a ministri su im za to slali novac. Ako uspijemo podijeliti Hrvatsku na pet regija, što ne ovisi samo o nama već i o Europskoj uniji, mi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobijamo veći potencijal za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Što isto ne znači da ćemo novac dobiti nego moramo biti dovoljno sposobni da ga povučemo. U trenutnoj situaciji, kad smo vezani uz Zagreb, naš kapacitet za povlačenje sredstava je oko 50% manji. A radi se o stotinama milijuna eura.

 

EU se prebrzo širila

Kako vidite budućnost Europske unije? Smatrate li da postoji opasnost od raspada?

Redefinicija se mora napraviti. EU se očito prebrzo širila, bez kriterija. Da se širila na način i sa kriterijima koji su postavljeni pred Hrvatsku, danas ne bi bila u ovakvim problemima. No, ja već sad pozivam građane da izađu na referendum i glasaju za ulazak u EU jer nam to stvara jedan puno širi okvir od ovog koji danas imamo. Otvara nam mnoge mogućnosti, a samo od nas ovisi hoćemo li ih iskoristiti ili ne. No, moramo reći da nam predstoji još dosta posla prije ulaska. Mi smo uskladili samo zakonodavstvo, a na ulazak nismo pripremili ni državu, ni društvo, ni građane.

Trošenje državnog novca odsad, tvrdi Mršić, transparentno / Foto: Ivan BrkićGovori li to nešto o kriterijima koje Europska unija ima za ulazak?

Mi smo zadovoljili kriterije koje je Europska unija pred nas postavila. No, Europsku uniju ne brine da li ćemo mi biti sposobni povući sredstva ili ne. Oni traže da zakonodavstvo bude usklađeno, da plaćate doprinose, a da li ćete vi iz fondova povući više novaca nego što ste uplatili, to nije njihova briga. Takva situacija je bila u Bugarskoj ove godine, više su platili nego što su vratili. Europska unija ne rješava problem; ona stvara mogućnost da ga riješiš sam. Sve ovisi samo od nas. Da povučem paralelu, Vlada Zorana Milanovića želi stvoriti Hrvatsku probuđenih mogućnosti, probuđenih potencijala. Neće Vlada otvoriti radno mjesto, nego stvoriti uvjete da otvaranje radnog mjesta ima smisla, da posao ima smisla, da rad ima smisla. Danas to nema.

Hoćemo li u 2012. godini u Saboru gledati vašu zamjenicu Vesnu Želježnjak, a vašeg zamjenika Dražena Prosa na mjestu gradonačelnika?

Vidjet ćemo, budite strpljivi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

USPJEH

Antonio Kolar i Borna Bojkić opravdali očekivanja na državnom natjecanju iz informatike

Učenici Strukovne škole Đurđevac i ove su godine na državnom natjecanju iz informatike bili uspješni. U kategoriji razvoj softvera...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×