25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Bregunica – ptica 2016. godine

FOTO/VIDEO Objavom slikovnice i edukativnom radionicom završena kampanja o najmanjoj vrsti lastavica na Dravi
F

Ne propustite

Bregunica je ambasador žive i zdrave rijeke Drave, kojoj su stanište prirodne, strme, odronjene obale očuvanih prirodnih rijeka. Jedna obitelj može pojesti i do 10.000 komaraca na dan.

Objavom slikovnice o bregunici u Hlebinama je završila kampanja Bregunica – ptica 2016. godine, kojom su WWF i partnerske udruge željele upozoriti na kontinuirani gubitak prirodnih staništa duž rijeke Drave te pozvati na zaštitu i obnovu staništa najmanje vrste lastavica. Na Dravi živi još oko 50 posto hrvatske populacije bregunica, no broj parova u posljednjih se 30 godina smanjio za 75 posto.

Bregunica je jedna od najugroženijih ptica koja obitava uz rijeku Dravu i potrebno je smanjiti  regulaciju rijeka i izgradnju obaloutvrda, koje onemogućuju stvaranje prirodno strmih obala te prekomjerno korištenje pesticida duž riječnog koridora Drave.

U sklopu kampanje, WWF Adria, Zeleni Osijek, Prirodoslovno društvo Drava, udruga Baobab, Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Rafting klub Matis tijekom godine proveli su aktivnosti od čišćenja i pripreme obala za dolazak i gniježđenje bregunica, preko organizacije obilaska kolonije bregunica do edukativnih i kreativnih radionica s vrtićkom djecom i školarcima koji žive duž rijeke Drave.  

Bregunice u gnijezdima na obalama Drave // Foto: Goran Šafarek

Kampanja je završila u područnoj školi u Hlebinama, gdje je provedena posljednja radionica s djecom, o čemu je više rekla Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

– Vidjeli smo koliko se djeci svidjela nova slikovnica koju su izradile Kristina Pongrac, Petra Pletikos i Branka Španiček. Kako su djeca pokazala veliko zanimanje za bregunicu, napravili smo i edukativni plakat za učionice, kako bi djeca i poslije završetka kampanje mogla učiti o ovoj iznimnoj vrsti ptica. Svidjela im se i igra Memory na kojoj su crteži djece koja su sudjelovala u kampanji i nacrtala svoje viđenje bregunice – ispričala je I. Korn Varga. 

Radionice s djecom // Foto: Bojan Stojanović

Kampanja je započela u travnju ove godine, kada su WWF i partneri uredili više od 200 metara obale za dolazak i gniježđenje bregunica na rijeci Dravi. U svibnju je WWF organizirao edukacijski izlet na koji su poveli oko 80 učenika škola iz županija duž Drave.

Prilikom izleta učenici su imali priliku vidjeti jednu od najvećih kolonija bregunica u Hrvatskoj. Napravljena je i posebna publikacija o bregunici i organiziran kviz te umjetničke radionice kako bi se podigla svijest među najmlađima.

Bregunica je ambasador žive i zdrave rijeke Drave, kojoj su stanište prirodne, strme, odronjene obale očuvanih prirodnih rijeka. Jedna obitelj može pojesti i do 10.000 komaraca na dan, čineći tako uslugu ljudima i životinjama.

O onome što Drava pruža ozjasnila se i Janja Škoda, predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar.

– Rijeka Drava jedan je od rijetkih primjera očuvane rijeke s čistom vodom i bogatim okolišem, i kao takva predstavlja utočište brojnim zaštićenim vrstama, između ostalih i bregunicama – zaključila je J. Škoda.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modernizacija traje...

NOVI ŠOK IZ HŽ-a Zatvara se pruga Koprivnica – Križevci od 2. do 18. svibnja, objavili sve detalje – sretno!

Kako doznajemo, zbog nastavka radova, pruga državna granica – Botovo – Dugo Selo bit će zatvorena za promet između kolodvora Križevci i Koprivnica....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×