18.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Suvremeno i povijesno

FOTO/VIDEO Pogledajte prizore koji oduzimaju dah iz multimedijskog centra unutar zidina Starog grada
F

Kroz šetnju i priču vođeni autorom projekta Sandrom Đukićem, imali smo priliku proći kroz prostorije s fascinantnim suvremenim i inovativnim prizorima iz slavne đurđevačke povijesti.

Ne propustite

Danas je u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, u sklopu muzejskog prostora otvoren i Interpretacijski centar Picokijade. Kroz šetnju i priču vođeni autorom projekta Sandrom Đukićem, imali smo priliku proći kroz prostorije s fascinantnim suvremenim i inovativnim prizorima iz slavne đurđevačke povijesti. Neki od njih prikazani su u vidu flourescentnih crteža na tamnoj zidnoj podlozi koji svijetle u mraku, neki kroz snimke scena bitaka i drugih povijesnih prikaza u trodimenzionalnoj formi, odnosno emitiranih na svim zidovima interpretacijskog prostora, a neki kroz kist naive na zidim površinama. Sve to nadopunjeno sličnim scenama te pričama iz prošlosti na ekranima postavljenima u svakoj sobi te izloženim starim predmetima poput narodnih nošnja.

Na otvorenju gradonačelnik Željko Lacković sa svojom je zamjenicom Kristinom Benko Markovicom i predsjednikom gradskog vijeća Marijanom Ružmanom, kao sudionicima projekta, dočekao  pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu te ostale predstavnike mnistarstava turizma i kulture te ostala imena iz turističke branše.

Sutrašnji dan predviđen je za Dan otvorenih vrata Muzeja Grada Đurđevca, kad će građani moći poći u besplatni obilazak Interpretacijskog centra Picokijade i Galerije s donacijom Ivana Lackovića Croate.

Također, od 10 do 14 sati pod zidinama će se održati srednjovjekovni sajam sa starim zanatima i srednjovjekovnim vrtuljkom. Bit će dostupno i interaktivno mačevanje i gađanje lukom i strijelom te demonstracija srednjovjekovnog vatrenog oružja, fotografiranje sa srednjovjekovnim vitezovima i haramijama, jahanje na konjima i prigodna gastronomska ponuda.

U 19 sati održat će se javna prezentacija pogače s oreji koju su đurđevačke žene prijavile da se zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro.

Doznali smo kako će cijena ulaznica ostati ista kao i dosad za muzejske ulaznice – 15 kuna za grupa i studente, a 20 za ostale. Više o Centru u koji je Ministarstvo uložilo 1.160.000 kuna i njegovom otvorenju pročitajte uskoro.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/10155157743249173/

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Traje do kraja svibnja

DOBRA VIJEST Danas kreće isplata povrata poreza kojemu se veseli više od 830 tisuća Hrvata, izračunajte koliko ćete dobiti

Danas počinje isplata povrata poreza! Do kraja mjeseca očekuje se isplata povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×