12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SAVJETI LIJEČNIKA

Zašto reumatski bolesnici moraju vježbati?
Z

Treba znati da je u akutnom stadiju mnogih reumatskih bolesti, druga krajnost - mirovanje često neophodan i vrlo učinkovit vid liječenja. No po smirenju akutne faze bolesti, treba odmah početi s vježbama, koje mogu biti pasivne, aktivno potpomognute i aktivne.

Ne propustite

Omnia causa fiunt” (” Sve ima svoj razlog” )

Za reumatske bolesti karakteristična su tri vodeća simptoma: bol, otok i ograničena gibljivost. Reumatizam je je pojam koji obuhvaća različite bolesti sa sličnim simptomima primarno sustava organa za kretanje. Kod tih su bolesti uvijek zahvaćeni zglobovi, kosti i mišići, ali se mogu manifestirati i na drugim tkivima i organima.

Iako se može činiti da su sve reumatske bolesti naizgled slične, među njima postoje znatne razlike, a one se odnose na uzrok nastanka, tijek bolesti, liječenje i prognozu. Neovisno da li se radi o upalnom, degenerativnom, izvanzglobnom ili nekom drugom obliku reumatizma kineziterapija (medicinska gimnastika, liječenje pokretom, tjelovježba) je uvijek sastavni i neizostavni dio liječenja.

Još uvijek u liječenju reumatskih bolesnika dominira medikamentno liječenje, koje je vrlo često neophodno i nezamjenjivo, ali bi kineziterapija trebala biti daleko više zastupljena. Nažalost velik dio populacije, pa tako i reumatskih bolesnika premalo vježba. Često čak niti liječnici ne ukazuju na veliku važnost tjelovježbe, a još češće pacijenti pronalaze najrazličitije razloge da ne vježbaju. Treba naglasiti da radne i rekreacijske aktivnosti ma koliko korisne bile, ne mogu nadomjestiti samo ciljano vježbanje.

Višekratno smo u našim ranijim napisima isticali značaj i važnost tjelovježbe jer je pokret najbolji stimulans za živčano-mišićni i koštano-zglobni sustav. Glavni cilj kineziterapije kod reumatskih bolesnika je očuvanje funkcionalne sposobnosti. Tip vježbi, njihovo trajanje i učestalost određuju fizijatar i fizioterapeut. Kad god je to moguće medicinska gimnastika morala bi biti strogo individualna i aktivna, uz prilagodbu dobi i spolu bolesnika te njegovom općem zdravstvenom stanju.

Treba znati da je u akutnom stadiju mnogih reumatskih bolesti, druga krajnost – mirovanje često neophodan i vrlo učinkovit vid liječenja. No po smirenju akutne faze bolesti, treba odmah početi s vježbama, koje mogu biti pasivne, aktivno potpomognute i aktivne.

Trajanje vježbi je individualno prilagođeno i kreće se od 10 do 30 minuta, a vježbe se provode do granice boli. U početku je dovoljno svaku vježbu ponoviti tri do četiri puta, a potom postupno povećavati broj ponavljanja. Načelno, za svaku od reumatskih bolesti, bilo upalne ili degenerativne etiologije postoji točno razrađen program vježbi. U slučaju da se boluje od neke od kroničnih bolesti ili postoji prekomjerna tjelesna težina, program vježbanja dodatno će se prilagoditi.

O još nekim pojedinostima vezanim uz vježbanje, više u narednom napisu.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL. 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×