20.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Savjeti liječnika

Voda je idealna za medicinsku gimnastiku, evo sve što trebate znati o hidroterapiji
V

Još u prapovijesno vrijeme, liječenja i ozdravljenja bila su povezana s termalnim vodama

Ne propustite

Korištenje vode u svrhu liječenja naziva se hidroterapija. Još u prapovijesno vrijeme, liječenja i ozdravljenja bila su povezana s termalnim vodama. Ipak, ideja o vježbama u vodi – hidrogimnastika, datira tek od početka 20. stoljeća. U prethodnim smo napisima vezanim uz ljetne vrućine i plivanje istaknuli dva fizikalna svojstva vode, koja imaju terapijsko djelovanje: silu uzgona i hidrostatski tlak.

Silu uzgona objašnjava Arhimedov zakon koji govori da „tijelo uronjeno u tekućinu, odnosno vodu, gubi prividno na težini onoliko koliko teži istisnuta tekućina“. Dakle, sila
uzgona dovodi do prividnog smanjenja težine. Pojednostavljeno, vježbe u vodi lakše se izvode i jedan su od oblika vježbi s rasterećenjem, što znači da je pri vježbanju u vodi, potreban znatno manji napor.

Hidrostatski tlak je tlak stupca vode na četvorni centimetar površine tijela. Tlak raste razmjerno s gustoćom tekućine. Gustoća vode je promjenjiva, a ovisi o temperaturi i atmosferskom tlaku.

Temperatura vode u toplicama – bazeni i kade, kreće se od 30 do 40 Celzijevih stupnjeva, dok je optimalna temperatura u rekreacijskim bazenima 26 do 28 stupnjeva C. Vježbe u vodi traju od 15 do 30 minuta, po potrebi i duže. Najčešće su to grupne vježbe, u skupinama od šest do 10 bolesnika, ovisno o veličini bazena. Voda u bazenu ili kadi se zbog higijenskih razloga klorira, a kakvoća vode i temperatura kontroliraju se elektronički.

Indikacije za hidroterapiju su brojne, a izrazito je povoljno djelovanje na koštano-mišićno-zglobni, srčano-žilni i dišni sustav. Voda je idealni terapijski medij za provođenje medicinske gimnastike, koja se provodi u bazenu ili u specijalno dizajniranim leptirastim kadama (Hubbardove kade). Terapijski učinci hidroterapije su primarno poboljšanje cirkulacije, povećanje opsega pokreta i snaženje mišića te poboljšanje općeg tjelesnog i psihičkog stanja.

Podvodna masaža je postupak masaže dijela tijela mlazom u vodi, koji je pod tlakom od 0.5 do dva bara. Ovisno pod kojim se kutom usmjeri, djelovanje može biti površinsko ili dubinsko. Udaljenost mlaza od površine dijela tijela koji se tretira, u početku je 20 centimetara, te se postupno ta udaljenost smanjuje, a postupak traje od 10 do 20 minuta.

Sauna je jedan od oblika hidroterapije, u prostoru koji je u pravilu obložen drvom i u kojem se postiže temperatura zraka do 90 stupnjeva C, a zrak je suh. Prije ulaska u saunu potrebno je rashladiti se pod hladnim tušem. Neprilagođene osobe u početku ostaju nekoliko minuta, a kad se prilagode mogu ostati najviše dvaput po petnaest minuta.

Kontraindikacije za hidroterapiju samo su teške srčano-žilne bolesti i neregulirani visoki krvni tlak, epilepsija (padavica), infekcije mokraćnog sustava, inkontinencija i neke od kožnih bolesti.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail: sacer.drazen@gmail.com

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

FOTO/VIDEO Fešta se nastavlja, Ivančane zabavljaju tamburaši do ranih jutarnjih sati, veselo je!

Koprivnički Ivanec danas blista od dobre atmosfere i raspoloženja, a kako i ne bi kada slavi svoj rođendan! Dani općine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×