12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Program Mladi za mlade održan u koprivničkoj knjižnici
P

Ne propustite

Povodom obilježavanja Europskog tjedna u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović” Koprivnica u četvrtak 8.5.2014. održano je predstavljanje međunarodnih projekata koprivničkih srednjih škola i predstavljanje srednjoškolaca kreativaca pod nazivom „Mladi za mlade”. Vrlo bogat, dinamičan i zanimljiv program, kojeg je moderirao dipl. knjižničar Petar Lukačić, privukao je veliki broj posjetitelja, srednjoškolaca, njihovih profesora, ali i ostalih zainteresiranih građana, koji su do zadnjeg mjesta popunili Stručno-znanstveni odjel Knjižnice.

Predstavljena su četiri vrlo zanimljiva srednjoškolska europska projekta tijekom kojih su imali priliku mnogo naučiti i unaprijediti svoje profesionalne, komunikacijske i društvene vještine.

Učenici Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica predstavili su projekt “Save te PAST, live the PRESENT, IMAGINE the FUTURE” (“Sačuvaj prošlost, živi sadašnjost, zamisli budućnost”), u sklopu programa Comenius školskih partnerstva Agencije za mobilnost i programe EU. Tijekom dvije godine trajanja projekta koji završava s krajem šk. godine 2013./14., nekoliko desetaka učenika i nastavnika Gimnazije boravilo je u studijskim posjetima Turskoj, Grčkoj, Poljskoj, Latviji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Također je tijekom Comenius tjedna u jesen 2013. godine ukupno pedesetak učenika i nastavnika iz svih zemalja uključenih u projekt gostovalo u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje im je domaćin bila koprivnička Gimnazija. S učenicima i nastavnicima  iz drugih zemalja gimnazijalci su razmjenjivali znanja o narodnim običajima u svojim zemljama, upoznavali prirodne i kulturne znamenitosti, razmjenjivali iskustva u zaštiti prirode, učili strane jezike… a posebno je vrijedno što su imali priliku obogatiti svoja životna iskustva i znanja kroz druženje s vršnjacima i kolegama s raznih strana Europe. Koordinatorica projekta za Gimnaziju bila je prof. Marina Njerš.

Drugi predstavljeni gimnazijski projekt bio je Međunarodni e-twinning projekt  “BRITTEN AND BEYOND”, posvećen 100-toj obljetnici rođenja skladatelja Benjamina Brittena. U projektu koji se odvija tijekom šk. godine 2013./14.  sudjeluje 28 škola iz Europe i SAD-a,  a suradnja između škola odvija se virtualnim putem – pjevanjem, sviranjem, interpretacijom postojećih djela B. Brittena ili njihovom obradom. Voditeljica projekta je prof. Daria Kivač.

Učenici Srednje škole Koprivnica Monika Šajatović, Damjan Srša i Leo Filip Kovačić, predstavili su svoje sudjelovanje na Susretu srednjoškolaca iz 28 eruopskih zemalja  u organizaciji Ekonomskog i socijalnog odbora EU u Bruxellesu. Hrvatska je po prvi put od pridruživanja bila zastupljena na ovom susretu, a ekipa Srednje škole Koprivnica bila je odabrana da predstavlja našu zemlju. Zadatak sudionika Susreta bio je raspraviti i razmijeniti mišljenje o 14 inicijativa za bolju Europu, poredati ih po prioritetima, imajući u vidu predstojeće europske parlamentarne izbore. Tijekom tri intenzivna dana provedena u Bruxellesu naši predstavnici, predvođeni  mentoricom, prof. Tatjanom Kolarić, stekli su dragocjena nova znanja o funkcioniranju upravnih tijela i institucija Europske unije, ali i stekli brojna nova prijateljstva s mladima iz drugih europskih zemalja.

U sklopu petog po redu projekta mobilnosti kojeg je financirala EU, osam učenika Obrtničke škole Koprivnica, Tomislav Horvat, Matija Ištvanović, Marin Jambor, Deni Rončević i Matija Vugrinec iz 3.a (zanimanje elektrotehničar) te Antonio Ledinski, Karlo Rasinec i Denis Vaupotić iz 3.b (zanimanje tehničar za računalstvo) provelo je dva tjedna u veljači na stručnoj praksi u Leipzigu u Njemačkoj, u projektu mobilnosti učenika strukovnih škola Leonardo da Vinci (iz Programa za cjeloživotno učenje) za provođenje praktične nastave u zemljama EU. Cilj projekta bio je unaprijediti znanja i vještine učenika u strukovnim zanimanjima kroz praktičnu nastavu u stranoj državi, ali i unaprijediti njihove komunikacijsko-jezične i kulturološke vještine. Učenici su stoga uz svakodnevnu praktičnu nastavu pohađali i tečaj njemačkog jezika te su uz Leipzig posjetili i Berlin te tvornicu BMW-a. Njihov mentor bio je dipl.ing.el. Dario Jembrek, nastavnik stručnih predmeta.

Brojnoj publici na susretu “Mladi za mlade” predstavili su se i srednjoškolci – kreativci. Svojim odličnim literarnim radovima, od kojih je većina već osvajala nagrade i priznanja na županijskim i državnim literarnim natjecanjima i smotrama, ili su objavljivani u tiskanom obliku, predstavili su se gimnazijalci Robert Mehun, Karla Medenjak i Vedrana Strmečki, a pjesničko-glazbeno umijeće pokazali su Matea Čvagić i Petar Šimčić. Iz Srednje škole nastupila  je Romina Kirilenko  s izvedbom klasične skladbe na violini, te Vedran Drinčić sa skladbom izvedenom na harmonici. Svoje vrlo zapažene literarne radove čitali su također i učenici Obrtničke škole Petra Kralj, Tomislav Levak, Ivan Strnad, Leonardo Kašić i Damir Jembrek, dok je Tomislav Benotić vrlo dojmljivo odsvirao nekoliko skladbi na tamburici – bisernici. Učenik Obrtničke škole, Mihael-Bernard Kolarić, bio je zaslužan za likovni doprinos cijelom programu:  predstavio je svoje grafite, koji su bili izloženi u prostoru Stručno-znanstvenog odjela Knjižnice, a jedan je nastao posebno za ovu prigodu te prikazuje naziv programa “Mladi za mlade” u bojama Europske unije.

Organizator programa “Mladi za mlade”, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović” Koprivnica, u suradnji s koprivničkim srednjim školama te koordinatoricama programa, srednjoškolskim knjižničarkama – profesoricama Ljiljanom Mihalec iz Obrtničke škole, Irenom Nevjestić iz Srednje škole i Ankom Simović iz Gimnazije “Fran Galović”, na ovaj su način željeli dati priliku našim mladim sugrađanima da pokažu jedni drugima, ali i cijeloj zajednici u čemu sve ostvaruju uspjehe i kako učinkovito primjenjuju svoja znanja stečena u školi, ali i u brojnim izvannastavnim aktivnostima kojima se bave.

Predstavljena ostvarenja potvrdila su još jednom da koprivnički srednjoškolci, pod vodstvom svojih mentora – profesora, više nego uspješnim sudjelovanjem u brojnim projektima širom Europe dostojno predstavljaju kako sami sebe i svoje škole, tako i naš grad, županiju i Hrvatsku u cjelini. Zato s pravom  mogu biti ponosni na sve što su postigli svojim marljivim radom i učenjem, a na svima nama ostaje zadatak omogućiti im da u svojoj sredini imaju što više prilika pokazati kvalitetu i dosege svojih ostvarenja,  kako bi ono što što su naučili mogli što bolje iskoristiti i primijeniti u svrhu unapređivanja i obogaćivanja života cijele zajednice.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×