Grupu od troje profesora te desetak studenata postdiplomskog studija Državnog sveučilišta Arizona iz SAD, pod vodstvom profesora doktora Paula Hirta ugostili su Udruga vinogradara, vinara i voćara „Sveti Vid” Draganovec i obitelj Petrić u petak 20. lipnja.
Cilj posjete, studenata i njihovih profesora, bio je upoznati se s načinom života u vinogradima te načinu obrade vinograda i proizvodnje grožđa i vina u Podravini. Posebno ih je zanimala proizvodnja, za američke pojmove, u malim vinogradima gdje se proizvodi grožđe i vino uglavnom za vlastite potrebe.
Studente i njihove profesore ugostio je predsjednik Udruga vinogradara, vinara i voćara „Sveti Vid” Mijo Petrić s obitelji. Gostima iz Amerike prezentirana su tradicijska jela vinogradara i našeg kraja. Bili su oduševljeni ponudom domaćih proizvoda, jer su to za njih novi okusi i iskustva kakva u Americi nisu lako dostupna.
Mijo Petrić je upoznao studente i profesore sa tradicionalnim, ali i suvremenim načinom obrade vinograda, berbom grožđa i proizvodnjom vina. Nakon predavanja studenti su imali mnogo pitanja. Studente i njihovi profesore, domaćin je upoznao, da su vinogradi u devetnaestom stoljeću bili površinom gotovo istovjetni sa sadašnjim. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća došlo je do okrupnjavanja posjeda, a današnji vinogradi, nastali su od šezdesetih godina, ponovnom parcelizacijom i prodajom manjih dijelova. Uzrok ovih gibanja je nedostatak radne snage za obradu vinograda ili poteškoće u plasmanu vina.
Gosti iz Amerike bili su oduševljeni vinima koje su kušali kod Mije Petrića i člana Udruge Krunoslava Golubića, koji je pokazao svoju zbirku starih obiteljskih uporabnih predmeta, koje je obnovio i sačuvao od propasti. Posebnu pozornost izazvao je kod studenata i profesora opisom domovinskog rata. Istaknuo je događaje koji su se zbivali u njegovom vinogradu i klijeti u vrijeme ratnih dana.
Profesor Paul Hirt zahvalio se na gostoprimstvu i napomenuo da bi i oni u SAD mogli nešto nešto naučiti od Hrvatske i tradicijskog života u malim vinogradima.