19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Životno putovanje

FOTO/VIDEO Ilija i Anđa Kalinić zaljubili su se na prvi pogled prije 60 godina: Kad sam ga prvi put vidjela, rekla sam kakav je to dečko koji tako dugo spava, a njemu se to sviđalo
F

Živjeli smo u istom selu. Išla sam kod jedne prijateljice, a njezini su kupovali rakiju kod njegovih roditelja pa su mene poslali. Otišla sam tamo i prvi puta vidjela svog budućeg supruga. Ležao je u krevetu, a ja sam rekla "O, kakav je to dečko koji je tako kasno još u krevetu!" On je ustao i tako smo se upoznali i dogovorili da se kasnije nađemo. Tako smo i počeli hodati, prisjeća se gospođa Anđa početaka njihove veze.

Ne propustite

Kada je netko u braku već 60 godina, a zajedno i dulje od toga, jasno je da se radi o posebnoj povezanosti kakvu malo ljudi iskusi u životu. Za bračni par Kalinić ovo Valentinovo još je jedno u dugom nizu dana zaljubljenih koje će provesti jedno uz drugo, a njihova je ljubav odoljela svim izazovima tijekom više od šest desetljeća.

Ilija i Anđa Kalinić danas su par s najduljim stažem u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, u koji su se uselili prije dva mjeseca. Svaki dan provode zajedno, druže se, zabavljaju, igraju pikado, kuglaju, igraju bingo, jednom riječju – nerazdvojni su. Sve je krenulo kada su se prvi puta ugledali, može se reći da je to bila prava ljubav na prvi pogled.

– Živjeli smo u istom selu. Išla sam kod jedne prijateljice, a njezini su kupovali rakiju kod njegovih roditelja pa su mene poslali. Otišla sam tamo i prvi puta vidjela svog budućeg supruga. Ležao je u krevetu, a ja sam rekla “O, kakav je to dečko koji je tako kasno još u krevetu!” On je ustao i tako smo se upoznali i dogovorili da se kasnije nađemo. Tako smo i počeli hodati – prisjeća se gospođa Anđa početaka njihove veze.

Iliju je osvojilo to što je bila tako otvorena i hrabra da se na prvom susretu našali oko njegove lijenosti, a uvijek su se dobro nadopunjavali svojim karakterima – on je povučeniji, a ona izravnija.

Foto: Matija Gudlin
Ilija i Anđa Kalinić // Foto: Matija Gudlin

– Morao sam joj natočiti rakiju, tako su mi roditelji odredili. Bilo mi je smiješno koliko je bila hrabra da kritizira moje dugo spavanje. Tako mlada, a da se tako ponaša, jako mi je to bilo simpatično – uz smijeh se prisjeća Ilija.

Vjenčali su se nakon godinu dana veze, kada je danas 77-godišnjoj Anđi bilo jedva 18, a njemu 23 godine. Dobili su i dvoje djece koji su im podarili i unuke, koji ih i danas vrlo često posjećuju. Iako su se zaljubili na prvi pogled, nije sve išlo glatko.

– Naši roditelji bili su protiv, i moji i njegovi. Moji su smatrali da sam premlada za udaju, a njegovi su htjeli da ima neku s fakultetom, jer je školovaniji od mene. No, sve smo to prebrodili i došli u Koprivnicu, gdje smo i rođeni – priča nam gospođa Anđa.

Od tada su nerazdvojni. Ilija je radni vijek proveo na željeznici i u policiji, Anđa u školskoj kuhinji, zajedno su bili i tijekom zaslužene mirovine, a sada su i u koprivničkom Domu. Za sve one koji sanjaju o tome da imaju tako dugotrajnu i prisnu vezu, oni imaju i nekoliko savjeta.

– Da su barem brakovi dugotrajni kao što je ovaj naš. To mi je velika želja. Imam djecu, imam unuke, nadam se da će tako dugo i lijepo živjeti u svojim brakovima kao što živimo moj suprug i ja. Trzavica uvijek zna biti, ali mi to uvijek sve prebrodimo. Samo dogovor, ljubav, sloga i razumijevanje, to je moja poruka. Kada imate djecu, morate prijeći preko puno toga, neće svaki dan biti baš najbolji. Ipak, sve smo savladali i danas, pod stare dane, ovdje smo zajedno – uz osmijeh nam govori Anđa Kalinić.

Foto: Matija Gudlin
I dalje svaki dan provode zajedno // Foto: Matija Gudlin

Prema njenom mišljenju, za čvrstu vezu potrebno je osjetiti da ste jedno za drugo, jer prisila i nagovaranje ne mogu donijeti ništa dobroga.

– Mislim da svatko treba imati nekoga svoga, i mladi i stari, nikome to nije za zamjeriti. Jer nikada nije dobro da čovjek bude sam – mudro će ona.

– Stalno smo zajedno, ne razdvajamo se, sve radimo skupa. Odlično se slažemo u braku, nemamo nikakvih problema. Ja sam zadovoljan, nadam se da je i ona – dodaje Ilija.

– Sigurno da jesam, zajedno smo dočekali starost – nadovezuje se Anđa.

Budući da je u tijeku bila dnevna partija viseće kuglane, ostavili smo ih da se ruku pod ruku vrate svojoj omiljenoj zabavi, već pomalo nestrpljive u pokušaju da pobijede svoje sustanare u rušenju čunjeva. I u tome su pravi tim, kao što su bili i cijeli svoj život.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×