19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Raste stopa razvoda

SRETNO VALENTINOVO U našoj županiji razvest će se svaki treći brak! Ljubav ipak ima vijek trajanja?
S

Naša županija još uvijek nije "prebacila" u korist građanskih brakova pa je udio brakova sklopljenih u crkvi 53,7 posto.

Ne propustite

Sretno Valentinovo onima koji ga slave, a onima koji su možda razočarani u ljubavi – više sreće drugi put! Bude li ga. Sudeći po podacima Državnog zavoda za statistiku, nije zanemariva vjerojatnost, okrunite li vezu brakom – da zajednički život neće potrajati.

U Koprivničko-križevačkoj županiji u 2022. godini sklopljeno je 456 brakova, a razvedeno je njih 149. Dakle, svaki treći završi na kraju neslavno. No, što bi rekli tek žitelji Karlovačke županije? Tamo se na 1000 sklopljenih brakova rastavi njih gotovo pola – 456!

Sretno Valentinovo
Valentinovo je tu, mnogima jedan od najdražih dana // Foto: Unsplash

Kako se mijenjaju generacije, pada broj crkvenih brakova, a raste onih građanskih. Mijenjaju se i zahtjevi, očekivanja pa i tolerancija u bračnim vezama. Stoga ne začuđuje da je prosječno trajanje brakova razvedenih u 2022. godini bilo nešto više od 15 godina.

Na interaktivnoj karti DZS-a možete i sami pogledati podatke o broju brakova. Isto tako i o udjelu vjerskih prema građanskim brakovima. Naša županija još uvijek nije “prebacila” u korist građanskih pa je udio vjerskih 53,7 posto. U šest županija broj građanskih brakova već je u vodstvu, a mnoge su županije poput naše na granici. Najveći udio vjerskih brakova bio je u Ličko-senjskoj (63 posto), a najmanji u Istarskoj županiji (38,1 posto).

Sretno Valentinovo
Mnoge veze izgledaju upravo ovako, a trećina brakova završi razvodom // Foto: Ilustracija

Mijenjaju se i životne navike pa tako sve kasnije ulazimo u brak, shodno tome sve kasnije imamo djecu. Prema podacima statističara prosječna starost udavača u 2022. godini bila je 29,3 godine, a ženika 31,7 godina. Usporedno s tim raste i dob žena u kojoj po prvi put postaju majke, a to je otprilike 29,6 godina. Prije točno 50 godina prosječna dob u kojoj su žene prvi put postale majke bilo je 22,6 godina.

Čini se kako ljubav ipak ima vijek trajanja. No, ipak ne za sve i nikako ne bismo preporučili mjere predostrožnosti u vidu izbjegavanja brakova. Kako biste ipak bili sigurniji dobro razmislite dok je još vrijeme i upoznajte svog potencijalnog životnog partnera. A, svađica je uvijek bilo i bit će – nisu razlog za brzanje s nepromišljenim odlukama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×