-1 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KORONAKRIZA

Izvanredna presica ugostitelja: Kritizirali Alemku Markotić, osudili poruke Capaku
I

Mi zapošljavamo 65.000 radnika, a uz ovaj pad koji imamo bez posla bi moglo ostati 30 tisuća ljudi. Mi s ovim mjerama ne možemo ostvariti promet ni 30%, a svi realno imamo pad u ovom tjednu oko 75%. Mi nismo epidemiolozi i ne želimo to biti i želimo poštovati mjere", dodao je Medak

Ne propustite

Ugostitelji su održali izvanrednu press-konferenciju zbog novih epidemioloških mjera. Ugostitelji upozoravaju da prema novim mjerama ne mogu opstati jer je mnogima već sad drastično pao promet, prenosi Index.

Medak: Ako ne bude obeštećenja, morat ćemo dići cijene
Prvi je govorio predstavnik ugostitelja Marin Medak koji je rekao kako ugostitelji nisu protiv Stožera i kako to ne mogu biti, ali je dodao i da traže sastanak s vladom.

“Božinović je rekao kako se možemo sastati zbog obeštećenja”, dodao je.

“Mi ćemo, ako ne bude obeštećenja, morati dignuti cijene ako ovakve mjere ostanu i onda ćemo sve otjerati od nas. Mi poštujemo struku i epidemiologe i želimo da i oni poštuju nas. Prihvatili smo mjere jer znamo da je zdravlje gostiju prioritet broj jedan”, dodaje.

“Ono što je Markotić rekla nije točno”

“Prihvatili smo njihove izvanredne mjere, bili smo na sastancima, prihvatili smo mjere jer drugog izbora nemamo. Ono što je Alemka Markotić jučer rekla da će se ljudi zaraziti u kafićima nije točno. Mi smo ih pitali koliko zaraženih ima iz kafića i restorana i oni su rekli da nema nikoga. Sada kad se primjenjuju sve mjere, zaraze nema. Ako se nastavi pridržavanje mjera, sve će biti u redu. Ali ako nas regulator bude preopteretio, ljudi će jednostavno otići prirodnim putem na ilegalne zabave. Nema druge opcije”, rekao je.

“Naše osoblje nije sposobno za represivne metode”
Pozvao je državu da ih obešteti kako bi mogli zadržavati goste u kontroliranim uvjetima.

“Što se tiče kazni, mi ne možemo snositi odgovornost to što netko ne nosi masku. Naši konobari i radnici prodaju iskustvo i emociju, uspomene, a ne samo hranu. Naše osoblje nije sposobno za represivne metode”, rekao je Medak.

“Regulator je tu država, to nije naša obaveza. Ne može se odgovornost prebacivati na nas. Neka se država zaduži i zaposli 20.000 ljudi i neka to kontroliraju. Mi nismo tu da to radimo”, rekao je.

“Osuđujemo to što se dogodilo Capaku”
“Sve će se prelomiti preko nas. Mi možemo tražiti, mi prosvjedujemo i ja pozivam kolege i zgrožavam se bilo kakve neprimjerene komunikacije i spominjanja ičije obitelji. Oštro osuđujem to što se dogodilo Capaku i spominjanje njegove obitelji, osuđujem to u svakom kontekstu”, dodao je Medak.

Capak: Ugostitelji govore da će mi se djeca sramiti oca koji prima plaću iz proračuna

“Mi zapošljavamo 65.000 radnika, a uz ovaj pad koji imamo bez posla bi moglo ostati 30 tisuća ljudi. Mi s ovim mjerama ne možemo ostvariti promet ni 30%, a svi realno imamo pad u ovom tjednu oko 75%. Mi nismo epidemiolozi i ne želimo to biti i želimo poštovati mjere”, dodao je Medak.

“Mjere su na prvu šokantne”
“Mjere su na prvu šokantne, ali privikavamo se na njih. Možemo samo apelirati na goste da ne prestanu dolaziti u naše objekte. Mi ćemo poštovati ova pravila i pozivamo sve ugostitelje na to da se drže mjera. Pozivamo vladu na dijalog i nikog ne prozivamo. U početku epidemije je na početku dala ono što nam je trebalo za naše radnike i pozdravljamo najave da ministar Aladrović radi na novom setu mjera. Bit ćemo partneri vladi, mi ne možemo bez njih, oni ne mogu bez nas. I kolega Marin Medak prima neugodne poruke od ugostitelja, tvrde da mi nešto šurujemo. Mi nismo završili epidemiološke i zdravstvene škole, nego ugostiteljske i želimo poštovati mjere, ali mi u Dalmaciji imamo male prostore gdje je te mjere jako teško poštovati”, rekao je predstavnik ugostitelja iz Dalmacije Stipe Jeličić.

“Mi sada uzimamo kredite na više godina za likvidnost, da bi bili solventni, da bi mogli sebe kroz sljedeće godine izgraditi, očuvati ono što smo gradili. Moja obitelj je u tome preko 50 godina, neću dopustiti da to tek tako propadne. Ne tražimo nešto što je nerealno, tražimo da u ovim trenucima se svi pokušamo izvaditi van. Idemo dalje, idemo razgovarati. Tražimo manji PDV, da možemo preživjeti. Zdravlje je na prvom mjestu, ali manji PDV bi nam olakšao poslovanje u sljedećih par godina. Smatram da vlada ima kapacitet za to i zato ovo danas radimo u dobroj vjeri jer smo tu s njima na dugi niz godina. Apeliram i na ugostitelje da se smire, mi nismo plaćeni za ovo, mi ovdje volontiramo. Dobro je rekao premijer da treba naći balans između epidemiološke situacije i ekonomije. Ovo će biti teški maraton po kamenju”, dodao je Jeličić.

Nove preporuke za ugostitelje

Nove preporuke za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima i kod pružanja ugostiteljskih usluga, poput cateringa, kao i za svadbe te druga slavlja, propisuju da u svim objektima moraju biti vidljive obavijesti o pridržavanju općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metara. Obvezno je nošenje maski za lice i za zaposlene i, po novom, za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima), i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezinficijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).

Svi ugostiteljski objekti smiju raditi maksimalno do ponoći, a u klubovima i noćnim barovima za gosta se mora osigurati 4 kvadrata. Preporučuje se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača. Tu su i preporuke da gosti čaše i posuđe ne dijele ni s kime, kao i za mjerenje temperature svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×