12.9 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BLAGAJNE PUNE SITNIŠA

Pitali smo ugostitelje jesu li spremni na euro i hoće li ‘zaokruživati’ cijene? Jedni očekuju strku, drugi uvode kartično plaćanje, a evo što kažu o cijeni kave
P

Ako netko odluči platiti kavu s 200 eura, morat će ga, nažalost, odbiti, kaže nam vlasnik jednog kafića

Ne propustite

I dok pojedini koprivnički prodavači na tržnici još uvijek muku muče s pribavljanjem kovanica eura i prilagodbom na novu valutu, koprivnički ugostitelji i pekari su, ako je suditi prema onome što su nam rekli, itekako spremni.

Među njima je i Ivan Mlinarić, vlasnik jednog od kafića u strogom središtu grada. Kako nam je rekao, euri spremno čekaju prvi dan nove godine. Otkrio je i hoće li u startu povećati cijene, od čega su mnogi građani u strahu.

– Euri su pripremljeni i čekaju da s 1. siječnjem krenu u opticaj. S obzirom na inflaciju i na činjenicu da je u ovom mjesecu (prosincu) sve poskupilo, od pive do bezalkoholnih pića, na niže teško da ćemo ići. Zasad će cijene ostati takve kakve jesu, a u hodu ćemo vidjeti hoće li biti promjena – rekao je Ivan Mlinarić.

Napominje kako će kroz par dana uvesti i kartično plaćanje, a ako se dogodi manjak kovanica, odnosno sitniša i ako baš netko neće željeti platiti karticom, a odluči platiti kavu s 200 eura, morat će ga nažalost odbiti.

Prilagodba na euro
Foto: Ivan Balija

– Kartično plaćanje će mi pomoći, najbezbolnije je, ali vidjet ćemo hoće li ljudi htjeti plaćati na takav način – rekao je Mlinarić.

Posjetili smo još jednog privatnika i zatekli ga kako baš dovršava zahtjev za banku, a kako bi na vrijeme pribavio eure.

– Zahtjev u banku je predan, eure sam pripremio, sitniša imam i spreman sam. Da se bojim manjka kovanica, ne bojim se, snaći ćemo se svi i moram priznati da se i veselim konverziji – otkrio nam je Ivan Pišpek, vlasnik jednog alternativnog kafića.

Cijene se ni kod njega neće drastično mijenjati, odnosno cijena obične kave bit će čak i niža, a cijena kave s mlijekom ostat će ista.

– Rasta cijene zasad neće biti, oni koji će ići na podizanje imaju možda bolju kavu, kaj ja znam – našalio se Ivan te dodao da smatra da smo ove godine doživjeli i više nego dovoljno povećanja cijena sa svih strana.

Prilagodba na euro
Foto: Ivan Balija

Posjetili smo i jednu koprivničku pekaru te priupitali vlasnika kako se on pripremio za uvođenje eura.

– Naravno da smo pripremljeni, dvojno iskazivanje cijena već imamo, a što se tiče sitnog novca, imamo pripremljen novac u kovanicama i u novčanicama od pet, 10 i 20 eura i nadam se da nećemo imati nikakvih komplikacija – rekao je Gzim Stajko.

Gzim je mišljenja da neće biti dosta kovanica te da će manjak istih dovesti do nekih komplikacija.

– S novčanicama će biti manji problem, s kovanicama bi moglo biti strke. Kartično plaćanje imamo, poslovanje ne možemo ni zamisliti bez ove opcije – istaknuo je.

Dodao je kako porasta cijena proizvoda uslijed konverzije neće biti.

– Svjesni smo da će se od veljače ili ožujka ukinuti mjere zaštite cijene struje, plina… i možda ćemo biti primorani dizati cijene, kako će se dizati i cijene brašna na primjer, ali to nema veze s konverzijom eura – zaključio je Gzim Stajko.

Prilagodba na euro
Foto: Ivan Balija

Posjetili smo i kafić na Cerinama te na licu mjesta sreli člana Uprave Komunalca, Gorana Međurečana, koji nam je rekao kako će cijene napitaka u eurima biti nešto niže.

– Spremni smo, već smo povukli određenu količinu sitniša u suradnji s bankom, a 2. siječnja već od 6.30 sati ćemo podijeliti novac i u kafiću na bazenima Cerine. Cjenike smo prilagodili, a cijena napitaka smo zaokružili na niže, ispoštovali smo zakon – rekao je Međurečan te dodao kako su i sve ostale komunalčeve blagajne spremne.

Ukratko, naši sugovornici se ne brinu, ako do problema s manjkom kovanica dođe, rješavat će ih u hodu. Kažu, ipak su ‘istrenirani’ reagirati u nepredvidivim situacijama. S druge strane, kako će Koprivničanke i Koprivničanci reagirati na cijene napitaka i hoće li zaokruživati na više te konobarima ostavljati napojnice, vrijeme će pokazati. Istina je, tek, da ćemo od 1. siječnja gledati sasvim drugačije tu ‘dvadesetku’ u ruci i možda dva puta promisliti hoćemo li s njom ili kovanicom platiti račun u kafiću.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dobro je znati

Pet biljaka koje u dom privlače ljubav i strast, a neke utječu i na dugotrajnost veze!

Biljke su izvor pozitivne energije pa će upravo takvu energiju privući i u okolinu, odnosno prostor u kojemu se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×