12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Koprivnica, križevci, đurđevac

Ravnatelje Centara za socijalnu skrb u Podravini i Prigorju pitali smo tko je zakazao u tragičnom slučaju pretučene curice
R

Nemili događaj kojem smo svjedočili je nešto što se ne može uvijek spriječiti, a na koje stvari stručnjaci dugo ukazuju, no poduzete mjere i promjene nisu još polučile željene rezultate, rekao nam je Rupić.

Ne propustite

Pitali smo ravnatelje Centara za socijalnu skrb u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu kako komentiraju tragičan slučaj koji je potresao cijelu Hrvatsku, pretužnu smrt pretučene 2,5-godišnje curice iz Nove Gradiške, te tko je prema njihovom mišljenju zakazao.

– Na samom početku kao i svekolika javnost izražavamo žaljenje zbog nemilog događaja sa smrtnom posljedicom jednog mladog života. Na postavljeno pitanje Vam ne možemo odgovoriti, s obzirom na to da nam nisu poznate sve pojedinosti slučaja niti imamo uvida u postupanje nadležnog Centra, a niti rezultate provedenog upravnog i stručnog nadzora – naveo je Danijel Rušak, ravnatelj koprivničkog Centra,

Kao stručnjaci, kaže, ipak bi htjeli ponovno naglasiti da je jedno od temeljnih načela obiteljskog zakona načelo prvenstvenoga prava roditelja da skrbe o djetetu te dužnosti tijela da im pruža pomoć, što znači da roditelji prije svih imaju pravo, dužnost i odgovornost živjeti sa svojim djetetom i skrbiti se o djetetu, a pomoć im se pruža i inervenira samo u slučaju potrebe.

Sanja Jakopović, ravnateljica križevačkog Centra kazala je kako prije svega, vezano za tragičan događaj iz Nove Gradiške u kojem je život izgubila 2,5 godišnja djevojčica, izražava duboko žaljenje i sućut.

– U konkretnom slučaju, mislim je da je prerano govoriti, kad je u pitanju struka, o krivcima. Treba biti oprezan i pažljiv. Socijalni radnik može biti „kriv“ i ako izdvoji dijete iz obitelji i ako ne izdvoji dijete iz obitelji. Socijalni radnik ne može uvijek odgovarati za ishod. On odgovara za proces – zaključuje ona.

Daniel Rupić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Đurđevcu, navodi da se kao ravnatelj i osoba koja je donedavno radila stručne poslove u centrima za socijalnu skrb, ne bi usudio išta komentirati, bez da bi slučaj mogao proučiti od početka.

– Ono što je važno napomenuti da je u pitanju zaštite prava i dobrobiti djeteta specifično da ništa nije crno ili bijelo, a pojam najboljeg interesa djeteta nije uvijek lako odrediti, već se uvijek radi o bezbroj čimbenika specifičnih za određenu osobu. Nemili događaj kojem smo svjedočili je nešto što se ne može uvijek spriječiti, a na koje stvari stručnjaci dugo ukazuju, no poduzete mjere i promjene nisu još polučile željene rezultate – rekao nam je Rupić.

U narednim ćemo danima objaviti nekoliko članaka i analiza na ovu temu, a u suradnji s centrima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, s ciljem ne da bi minimalizirali, već potpuno otklonili mogućnost ponavljanja događaja u kojima stradavaju mala i nevina bića, koja bi trebala biti najzaštićenija, a događa se upravo obratno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×