12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
osnovano 2014. godine

Siniša Katavić izabran za predsjednika Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti
S

Na skupštini se okupilo 30-ak članovi koji su promijenili statut.

Ne propustite

Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti u ponedjeljak je održalo izbornu skupštinu, donijelo novi statut te izabralo počasne predsjednike. Podsjetimo, Društvo je osnovano 2014. godine, da bi od 2017. godine bilo u stanju mirovanja.

Za predsjednika izabran je Siniša Katavić, za dopredsjednika Mario Martinčević, za tajnicu Patricia Butković, dok će Upravni odbor činiti Irena Tukša kao tajnica i Tanja Baran kao članica. U Nadzornom odboru bit će, pak, Jelena Jakara, Krešimir Habijanec i Igor Vuković, a Komisiji za mirenje Dejan Pernjak, DenisMaksić i Alen Sačarić.

Na skupštini se okupilo 30-ak članovi koji su promijenili statut. Katavić je, poručuju, najavio raspisivanje prvoga nacionalnog natječaja za vinsku fotografiju 1. rujna, zatim je pozvao na prikupljanje vinarskih, vinogradarskih i podrumarskih eksponata za buduću zbirku te najavio osnivanje glumačke družine Križevački štatuti sa željom cjelokupne revitalizacije Križevački štatuta, koji su upisani u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. Pozvao je i na praćenje Facebook i Instagram profila Društva.

Foto: Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti

Na Katavićev prijedlog Zoran Homen i Tanja Baran izabrani su za počasne predsjednike. Homen je, objasnili su, izabran kao najpoznatiji i dugogodišnji izvođač križevačkih vinskih tradicija te kao arheolog, slikar i dugogodišnji ravnatelj Gradskog muzeja. T. Baran je, s druge strane, tu čast dobila kao znanstvenica koja je diplomirala, magistrirala i doktorirala s temama iz usmene književnosti križevačkoga kraja, s naglaskom na Križevačke štatute, koja križevačku baštinu kao novinarka redovito prezentira u medijima te javno diljem Hrvatske izvodi zdravice po Štatutima. Po njenoj se inicijativi i okupila skupština Društva sa željom obnove nedovoljno znane vinske, ali i ostale nematerijalne i materijalne križevačke baštine, otkrivaju vodeći ljudi Društva.

– Križevci su, po svojim tradicijama, desetljećima središte hrvatske vinske kulture. Na nama je da to glasno kažemo i da najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule „Križevačke štatute hrvatskoj javnosti predstavimo u punom svjetlu – poručila je T. Baran.

Foto: Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti
Foto: Društvo za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×