11.7 C
Koprivnica
Srijeda, 12. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Županijska skupština

Lacković: Želimo Nacionalni park Mura – Drava! Koren: Nismo protiv, podržavam, no moramo poštivati proceduru!
L

Dom zdravlja zatražio je čak devet specijalizacija iz obiteljske medicine, četiri iz pedijatrije, pet iz ginekologije...

Ne propustite

U tijeku je još jedna sjednica Županijske skupštine na kojoj je čak 25 točaka, a među onima najznačajnijima svakako izvješće o proračunu 2023., izvješćima županijskih ustanova poput Doma za starije i bolnice, izvješću Plana razvoja Županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine te radu Županijske uprave za ceste.

Županijska skupština ima i novog člana, načelnik Legrada Ivan Sabolić aktivirao je ponovno članstvo umjesto Dražena Čuklića iz Svetog Petra Orehovca. Stranka Nezavisni je podnijela amandman da se krene u projekt proglašenja Nacionalnog parka Mura – Drava, to jest osnivanja radne skupine.

– Motiv je što imamo osam NP, na kontinentalnom panonskom dijelu RH nijedan. Imamo zaštićeno područje, hrvatsku Amazonu, rezervat upisan u UNESCO-u pa je naš zadatak da se potrudimo uz potporu Županije da napravimo sve da dođemo do cilja – kazao je Željko Lacković iz Nezavisnih.

Koren mu je poručio kako osobno nije protiv, no moraju pripremiti temu za sljedeću sjednicu jer, kako navodi, moraju se poštivati procedure Skupštine. Bit će to posebna točka, obećao je. Amandman je došao u zadnji tren pa o tome želi raspravljati konkretnije.

Oporba protiv proračuna i prijenosa

Županija je, pisali smo već ranije o tome, u 2024. godinu prebacila višak prihoda iz ranijih godina u iznosu od 9,3 milijuna eura pa je oporba često pitala što s tim novcem? U izvješću se navodi kako će se koristiti za financiranje kapitalnih projekata Županije i proračunskih korisnika.

Županijska skupština
Foto: Ivan Balija

– Prihodi su od lanjskog proračuna viši od 116 milijuna eura, rast je to od 7 posto. Rashodi oko 114 milijuna eura – rekao je uvodno Koren, govorio o pojedinim dijelovima proračuna te kazao kako ostali detalji pišu u obrazloženjima.

– Nećemo dati glas za raspodjelu prenesenog viška. Davali smo prijedloge, da date općinama za financiranje EU dokumentacije. Ne piše uopće u koju namjenu će se koristiti – rekao je Lacković, dok je Kešer iz SDP-a dodao kako će oni biti protiv izvješća o lanjskom proračunu.

– Sredstva su već raspoređena za 2024. Ulaže se u Dvorac Inkey i zdravstveni sustav – odgovorio je župan i kazao ako treba može se financirati i inicijativa projekta NP Mura – Drava te da se općinama financiranje EU dokumentacije radi iz drugih izvora u županijskom proračunu.

Točke su prošle većinom glasova (19:10).

Kad je riječ o zdravstvu, treba spomenuti i kako je županijski Dom zdravlja zatražio dodatne specijalizacije liječnika. Tako su zatražili ukupno čak devet specijalizacija iz obiteljske medicine, četiri iz pedijatrije, pet iz ginekologije… Koprivnička bolnica, već tradicionalno godinama pak generira gubitke, no od ove godine to ne bi trebalo posebno brinuti Županiju koja više nije osnivač – nego je prenesen “teret” na državu.

Prijenos i u turizmu

Županiji su ostali tek krediti koje mora otplaćivati za gradnju zgrade cjelodnevne bolnice i energetsku obnovu. No, tko zna, možda se Vlada smiluje pa Ministarstvo preuzme i taj trošak. Jasno je ipak da se to nije učinilo da je pitanje na što bi nam bolnica izgledala i kad bismo uopće došli na red za poboljšanje uvjeta pacijenata i djelatnika.

Dodajmo da se raspravlja i o stanju u turizmu. Naime, za provođenje mjera strateškog cilja – turizma planirano je bilo 1,5 milijuna eura, dok je potrošeno 206.075 eura, dakle samo 13,76 posto od planiranog. No, ovdje se ipak radi o sredstvima od 1,33 milijuna eura za projekt obnove Dvorca Inkey gdje je potrošeno tek 43.000 eura. Značajno financiranje ipak je prebačeno za ovu i sljedeću godinu.

Foto: Valentino Štefanek

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najava izmjena

Ministar najavio važnu promjenu za nove umirovljenike, evo o čemu je riječ

Ministar mirovinskoga sustava Marin Piletić osvrnuo se na predugo čekanje novih umirovljenika na prvu mirovinu, te ustvrdio da će...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×