12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POUČNA KONFERENCIJA U VIRJU

Županija bilježi stalni pad broja stanovnika, dožupan Ljubić: Temelj za ostanak mladih obitelji je podići razinu školskog obrazovanja
Ž

Baziramo se na dvije osnovne teme, a to su financijska pomoć djeci do kraja njihovog školovanja te potpora mladim obiteljima kod stambenog pitanja, rekao je Mirko Perok, virovski načelnik

Ne propustite

Danas je u Društvenom domu u Virju održana konferencija i prezentacija Središnjeg ureda za demografiju i mlade na kojoj se pričalo o demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije.

Cilj projekta je okupljanje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja županije, stručnjaka iz područja demografije te predstavnika javnih i državnih tijela, pri čemu je naglasak na razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse, predstavljanju mjera koje se provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te problema i mogućih rješenja s kojima se općine, gradovi i županije susreću.

– Koprivničko-križevačka županija bilježi stalni pad stanovništva, tako da će ova radionica zasigurno pomoći u uspostavi bolje demografske politike. Pad stanovništva općenito je veliki problem u Republici Hrvatskoj, tako je svrha radionica i predavanja podići svijest o naseljavanju stanovništva, posebice u županijama i općinama koje će uz konkretne poteze moći zadržati stanovništvo, a posebice mlade obitelji – rekla je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš

Zamjenik župana Ratimir Ljubić ističe kako županija aktivno radi na prestanku smanjenja broja stanovnika s različitim projektima.

– Da bi mlade obitelji ostale na području naše županije potrebno je podići razinu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, to je temelj kojim se moramo voditi. Županija je trenutno u velikom projektu investicijskog ciklusa u kojem se grade sportske dvorane, škole i vrtići, a sve kako bi mogli zadržati djecu i njihove obitelji na području županije. Ulaže se koliko se može i nadamo se da ćemo s novim projektima stati na kraj tom negativnom trendu – ističe Ljubić.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš

Nakon dožupana Ljubića, okupljenima se obratio Mirko Perok, načelnik Općine Virje

– Naravno da nismo zadovoljni popisom stanovništva koji je pokazao da smo izgubili dosta populacije. Međutim, u zadnjih nekoliko godinama radimo na tome da se taj negativan trend smanji. Baziramo se na dvije osnovne teme, a to su financijska pomoć djeci do kraja njihovog školovanja te potpora mladim obiteljima kod stambenog pitanja. Za te mjere svake godine izdvojimo oko četiri milijuna kuna, a prije šest godina napravljen je novi dječji vrtić koji ima veliki kapacitet. Naravno da Općina ne može sama, zato su nam ovakve radionice od velike pomoći, a Središnji državni ured za demografiju i mlade prepoznao je našu Općinu kao reprezentativnu za održavanje konferencije – zaključio je načelnik Perok.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš

Uvodni dio današnje konferencije vodila je moderatorica Daria Marjanović iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dok je moderator drugog dijela panela bio dr. sc. Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a govornici su bili dr. sc. Krešimir Ivanda sa Sveučilište u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin sa Sveučilište u Zagrebu i Borna Jurčević s Hrvatski institut za migracije i integracije.

Na trećem dijelu panela gostovali su Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice, Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac, Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine i Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×