17.9 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POUČNA KONFERENCIJA U VIRJU

Županija bilježi stalni pad broja stanovnika, dožupan Ljubić: Temelj za ostanak mladih obitelji je podići razinu školskog obrazovanja
Ž

Baziramo se na dvije osnovne teme, a to su financijska pomoć djeci do kraja njihovog školovanja te potpora mladim obiteljima kod stambenog pitanja, rekao je Mirko Perok, virovski načelnik

Ne propustite

Danas je u Društvenom domu u Virju održana konferencija i prezentacija Središnjeg ureda za demografiju i mlade na kojoj se pričalo o demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije.

Cilj projekta je okupljanje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja županije, stručnjaka iz područja demografije te predstavnika javnih i državnih tijela, pri čemu je naglasak na razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse, predstavljanju mjera koje se provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te problema i mogućih rješenja s kojima se općine, gradovi i županije susreću.

– Koprivničko-križevačka županija bilježi stalni pad stanovništva, tako da će ova radionica zasigurno pomoći u uspostavi bolje demografske politike. Pad stanovništva općenito je veliki problem u Republici Hrvatskoj, tako je svrha radionica i predavanja podići svijest o naseljavanju stanovništva, posebice u županijama i općinama koje će uz konkretne poteze moći zadržati stanovništvo, a posebice mlade obitelji – rekla je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš

Zamjenik župana Ratimir Ljubić ističe kako županija aktivno radi na prestanku smanjenja broja stanovnika s različitim projektima.

– Da bi mlade obitelji ostale na području naše županije potrebno je podići razinu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, to je temelj kojim se moramo voditi. Županija je trenutno u velikom projektu investicijskog ciklusa u kojem se grade sportske dvorane, škole i vrtići, a sve kako bi mogli zadržati djecu i njihove obitelji na području županije. Ulaže se koliko se može i nadamo se da ćemo s novim projektima stati na kraj tom negativnom trendu – ističe Ljubić.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš

Nakon dožupana Ljubića, okupljenima se obratio Mirko Perok, načelnik Općine Virje

– Naravno da nismo zadovoljni popisom stanovništva koji je pokazao da smo izgubili dosta populacije. Međutim, u zadnjih nekoliko godinama radimo na tome da se taj negativan trend smanji. Baziramo se na dvije osnovne teme, a to su financijska pomoć djeci do kraja njihovog školovanja te potpora mladim obiteljima kod stambenog pitanja. Za te mjere svake godine izdvojimo oko četiri milijuna kuna, a prije šest godina napravljen je novi dječji vrtić koji ima veliki kapacitet. Naravno da Općina ne može sama, zato su nam ovakve radionice od velike pomoći, a Središnji državni ured za demografiju i mlade prepoznao je našu Općinu kao reprezentativnu za održavanje konferencije – zaključio je načelnik Perok.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš

Uvodni dio današnje konferencije vodila je moderatorica Daria Marjanović iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dok je moderator drugog dijela panela bio dr. sc. Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a govornici su bili dr. sc. Krešimir Ivanda sa Sveučilište u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin sa Sveučilište u Zagrebu i Borna Jurčević s Hrvatski institut za migracije i integracije.

Na trećem dijelu panela gostovali su Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice, Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac, Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine i Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
demografska konferencija
Foto: Dino Šipuš
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prometna nesreća

Vozačica (20) jurila i izgubila kontrolu, zabila se u stablo. Putnica u bolnici, moguće su teške ozljede

Mlada putnica stradala je jučer u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 21 sat. Kako navodi policija, 20-godišnjakinja je vozila...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×